Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mostar: Rad na “zajedničkim principima” o izbornim pravilima


Predstavnici mostarskih odbora Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Demokratske fronte (DF) i Saveza za bolju budućnost (SBB) dogovorili su rad na “zajedničkim principima” uoči sutrašnjeg početka pregovora o novim izbornim pravilima za Mostar, koja su dio izmjena Izbornog zakona BiH.

“Saglasni smo da ćemo učiniti sve da se izbori u Mostaru moraju obavezno održati u ovoj godini”, izjavio je na zajedničkoj pres-konferenciji u nedjelju nakon sastanka iza zatvorenih vrata u sjedištu mostarskog SDP-a, predsjednik Gradskog odbora SDP Mostar, Edin Zagorčić.

On je rekao da će polazna osnova za pregovore biti izborni prijedlozi SBB-a, SDP-a i DF-a, na kojima će “graditi kompromise”. Zagorčić je podsjetio da po zajedničkom prijedlogu SDP-a i DF-a Mostar bi imao tri izborne jedinice, ostale bi minimalne i maksimalne kvote zastupljenosti konstitutivnih naroda u Gradskom vijeću, kao i klubovi naroda, dok bi gradonačelnik i dogradonačelnik, te predsjednik Gradskog vijeća bili iz tri različita naroda.

Po prijedlogu SBB-a, građani bi direktno na izborima birali po jednog kandidata iz svakog naroda, dok bi Gradsko vijeće biralo gradonačelnika, a ostala dva kandidata bi automatski bili dogradonačelnici. “U narednom periodu ćemo nastaviti ove sastanke, nastaviti zajedničku inicijativu i pokušati doći do rješenja, koje ćemo učiniti na zadovoljstvo svih građana Mostara”, izjavio je predsjednik Gradskog odbora SBB-a Mostar, Anel Kljako.

“Spremni smo na sve moguće kompromise, prije svega kompromise između vladajućih stranaka HDZ-a i SDA. Koliko god se oni mognu približiti u svojim stavovima, mi ćemo ih podržati, naravno, ako se uklapa u naše principe”, rekao je čelnik DF-a Mostar, Mahmut Trčalo.

Podsjećanja radi, Ustavni sud BiH je 2010. godine, na apelaciju hrvatskih stranaka, proglasio neustavnim izborna pravila za Mostar, koje je 2004. godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Sir Paddy Ashdown. Po toj odluci, Mostar je bio podijeljen na po tri većinske hrvatske i bošnjačke izborne jedinice. Hrvatske stranke su argumentirale da ne vrijedi jednako hrvatski i bošnjački glas u Mostaru, s obzirom na to da tri hrvatske općine imaju veći broj glasača. Vodeće bošnjačke stranke su u više navrata istakle kako je to bio mehanizam zaštite od rezultata etničkog čišćenja, provedenog tokom posljednjeg rata.

Od tada, vodeće hrvatske i bošnjačke stranke nisu se uspjele u više navrata dogovoriti oko novih izbornih pravila, pa od 2008. godine u Mostaru nisu održani lokalni izbori, a od 2012. godine grad funkcionira bez Gradskog vijeća.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, Zoran Mikulić izjavio je kako su se SDP, DF i SBB prisiljeni udružiti u “proevropski blok i zajednički nastupiti” na minimalnim principima na predstojećim pregovorima oko rješenja pitanja Mostara. “Smatramo da je prirodno razgovarati, nakon što su svi prethodni pregovori propali”, rekao je Mikulić. On je kazao i da su HDZ BiH i SDA “glavni koji su prouzrokovali krizu” i koji “trebaju ponudutu rješenja za izlazak iz ove krize”.

Predstavnici SDP-a, DF-a i SBB-a pozvali su i američku Ambasadu u BiH, OHR i Delegaciju Evropske komisije u BiH da se uključe u pregovarački proces.

Na današnji sastanak bili su pozvani i predstavnici Naše stranke (NS), ali učenici susreta nisu imali informaciju zašto predstavnici NS-a nisu bili prisutni.

Za ponedjeljak, s početkom u 11 sati, u hotelu Bristol zakazan je sastanak predstavnika HDZ-a BiH, HDZ 1990., SDA, BPS, SBB, DF, SDP, SNSD i SDS, stranaka koje imaju zastupnike u Parlamentu BiH, na kojem će se razgovarati o izbornom rješenju za Mostar.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG