Dostupni linkovi

Postignut konsenzus za ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji


Grafit "Kosovo je do Čakora" na putu kod sela Hadžaj, blizu granice Kosova i Crne Gore
Grafit "Kosovo je do Čakora" na putu kod sela Hadžaj, blizu granice Kosova i Crne Gore

Političke stranke u vladajućoj koaliciji, Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo, ali i opozicioni Demokratski savez Kosova, postigle su konsenzus za ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji granice Kosova i Crne Gore.

Ovo je na svom Facebook profilu potvrdio i predsednik Demokratske partije Kosova i predsednik Skupštine Kadri Veselji.

Veselji se zahvalio na saradnji koalicionim strankama i Demokratskom savezu Kosova, te je naglasio da ovakav pristup treba da bude i u drugim procesima.

"Upravo smo postigli dogovor o ratifikaciji Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom. Želim da se zahvalim premijeru Haradinaju, Demokratskom savezu Kosova, Socijaldemokratskpj inicijativi i zamenik premijera Pacolija, na spremnosti za dogovor i vrlo konstruktivnom dijalogu. Ova saradnja takođe bi trebalo da nas prati i u drugim važnim procesima za zemlju", napisao je Veselji na Facebooku.

Premijer države Ramuš Haradinaj potvrdio je građanima Kosova da je poslednja prepreka za političko jedinstvo u Skupštini uklonjena iz vladajuće koalicije.

Šef poslaničkog kluba opozicionog Demokratsmog saveza Kosova, Avdulah Hoti, izjavio je za RSE da će se pored nacrta Zakona o demarkaciji a pre glasanja, pred poslanicima naći i izveštaji svih dosadašnjih komisija koje su se bavile pitanjem demarkacije, kao što je izveštaj bivše državne komisije na čelu sa Muratom Mehom, a koja je uradila demarkaciju 2015. godine, izveštaj komisije međunarodnih stručnjaka koju je formirala bivša predsednica Atifete Jahjaga, te i izveštaj aktuelne državne komisije koju je imenovao Haradinaj.

“Oni će biti dostupni poslanicima radi informisanja a kako bi potom dali svoj glas”, kazao je Hoti.

Dogovor su pozdravili predsednik Kosova Hašim Tači te i šefica kancelarije EU na Kosovu, Natalija Apostolova.

XS
SM
MD
LG