Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Predsjedništvo BiH u audijenciji kod pape Franje u Vatikanu


Papa Franjo i članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić, Vatikan

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić koji su boravili u audijenciji kod pape Franje u Vatikanu zahvalili su papi na prijemu i prenijeli mu pozdrave svih naroda i građana Bosne i Hercegovine.

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali su sa papom Franjom o aktuelnoj situaciji, te je istaknuta važnost unapređenja političkih odnosa, intenziviranja reformskih procesa i ispunjenja uvjeta koji su u funkciji jačanja evropske perspektive Bosne i Hercegovine. U tom kontekstu najavljena je predaja odgovora na Upitnik visokim zvaničnicima Evropske komisije, predviđena za 28. februar ove godine.

Također, naglašen je značaj nedavno objavljene Strategije o proširenju na zapadni Balkan, koja naglašava otvorenu perspektivu članstva u EU za sve zemlje zapadnog Balkana.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost papi Franji i Svetoj Stolici na podršci koju su do sada pružali Bosni i Hercegovini, te izrazili nadu da će ta podrška biti nastavljena i u budućnosti u okviru napretka ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Nakon susreta članova Predsjedništva BiH sa papom Franjom održana je audijencija za delegaciju Bosne i Hercegovine.

Nakon audijencije, članovi Predsjedništva BiH imali su susret s državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom na kojem su istakli su da su bilateralni odnosi BiH i Svete Stolice prijateljski, uz visok nivo razumijevanja i saglasnosti o najvažnijim političkim pitanjima u domenu bilateralnih odnosa i ukupnih međunarodnih odnosa.

XS
SM
MD
LG