Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EU prijeti otkazivanjem samita s Turskom zbog spora oko ciparskog plina


Skeniranje mora u potrazi za plinom, fotoarhiv

Čelnici Europske unije (EU) prijete da će odustati od planiranog sastanka s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom (Redžep Tajip Erdogan), zbog turskog slanja ratnih brodova da spriječe talijansku tvrtku da buši za plin u moru kod Cipra.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je da su zemlje članice u petak izrazile solidarnost s Ciprom i Grčkom te pozvale Tursku da prekine te aktivnosti.

On je rekao da su lideri istakli prava Cipra da istražuje i eksploatizira svoje prirodne resurse u skladu s europskim i međunarodnim pravom.

Tusk je rekao da su europski lideri "spremni surađivati sa Turskom", ali da će idućeg mjeseca procijeniti da li održati sastanak sa turskim predsjednikom predviđen 26. ožujka u Bugarskoj.

Turski ratni brodovi su "zaprijetili upotrebom sile" da bi zaustavili novi pokušaj da se stigne u oblast kod obale Cipra gdje bi talijanska tvrtka trebala bušiti u potrazi za plinom, izjavio je ciparski ministar energetike Jorgos Lakotripis.

Turska navodi da neće dozvoliti ciparskoj vladi da nastavi "jednostranu" potragu za plinom sve dok se zanemaruju prava turskih Ciprana na resurse.

XS
SM
MD
LG