Dostupni linkovi

Crnadak: Europski put važan za cijeli Balkan


Igor Crnadak

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak ocijenio je veoma uspješnom ministarsku konferenciji "Zapadni Balkan i članstvo u EU: Jača regionalna suradnja s ciljem bržeg procesa europskih integracija" koja je održana u petak u Banjoj Luci.

Crnadak je najavio da će se, nakon što Bosna i Hercegovina naredne sedmice preda odgovor na upitnik Europskoj komisije, u ovoj godini dodatno unaprijediti europske integracije BiH i regionalna suradnja, kao dva najznačajnija cilja.

"Europski put važan je za BiH i ostale zemlje regije. Jedino što je za nas dobitna kombinacija je da svaki radi svoje posao i da postoji poštivanje svih razina vlasti u BiH", rekao je Crnadak ističući da se u ovom procesu mora poštovati i uloge entiteta na kojima su velika nadležnost kada su u pitanju europske integracije.

Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Szijjarto, sa kojim je Crnadak u petak imao bilateralni sastanak, izjavio je da ova država podržava BiH na putu ka Europskoj uniji, naglasivši da je proširenje Unije važno i iz ekonomskih i sigurnosnih razloga.

Mađarska također podržava aktiviranje Akcijskog plana za članstvo BiH u NATO-u (MAP), kazao je Szijjarto rekavši da je on optimista da će se ovo pitanje vrlo brzo riješiti.

Ministar vanjskih poslova Mađarske izrazio je i nezadovoljstvo sa strategijom koju je nedavno predstavila Europska komisija o proširenju Europske unije, prema kojoj bi pojedine zemlje Balkana mogle postati članice tek 2025. godine.

"Mislim da pregovore moramo ubrzati što se tiče Srbije i Crne Gore jer će to privlačiti i ostale države", kazao je Szijjarto.

Na pitanje da li je tačno da se na ovom skupu u Banjoj Luci nisu pojavili predstavnici Albanije i Makedonije jer nisu bili pozvani i predstavnici Kosova, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je rekao da je bilo određenih komplikacija kod organizacije, najavivši da će narednih dana objasniti šta se dešavalo u pripremi ovog ministarskog sastanka na koji su došli ministrica europskih integracija Republike Srbije Jadranka Joksimović, ministar europskih poslova Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović i ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Szijjarto.

XS
SM
MD
LG