Dostupni linkovi

Izvestilac EP: Sa ovim stepenom korupcije BiH ne može u EU


Kristijan Dan Preda
Kristijan Dan Preda

Član Evropskog parlamenta (EP) i izvestilac za Bosnu i Hercegovinu Kristijan Dan Preda izjavio je danas u Banjaluci da BiH sa postojećim stepenom korupcije ne može postati članica Evropske unije (EU).

"Nemoguće je da Bosna i Hercegovina s ovim nivoom korupcije koji sada ima, postane članica EU", rekao je Preda.

Prema njegovim rečima, ostali uslovi su slobodni mediji kao i uspostavljanje vlada koje rade za građane, a ne za svoje interese.

Preda je istakao da sada postoji jasna prilika za zemlje zapadnog Balkana u pogledu evropskih integracija, da se ta prilika odnosi i na BiH, kao i da bi ova zemlja mogla postati članica EU do 2025. godine, čak i pre, ako ispuni postavljene uslove.

Preda učestvuje u radu međunarodne ministarske konferencije u vezi sa evropskim integracijama BiH i zemalja regiona, koju je organizovalo Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine.

Ministarka evropskih integracija Srbije Jadranka Joksimović izjavila je da ova konferencija poručuje da je na Balkanu važno sarađivati da bi se promenila "atmosfera problema koji stalno dolaze iz ovog regiona".

"Za sve nas u regionu, a posebno za BiH je važno da zadrži proevropsku politiku reformi i strateškog kretanja prema EU", rekla je Joksimovićeva novinarima.

Ona je istakla da Srbija želi da ulogu jednog od lidera u procesu evrointegracija iskoristi da pomogne BiH na svim poljima.

"Pomagali smo mnogo i pomagaćemo i dalje BiH. Nadam se da ćete dolaskom predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera u BiH naredne sedmice moći da predate Upitnik, što će otvoriti novu perspektivu za vas", rekla je Joksimovićeva.

Šef diplomatije BiH Igor Crnadak izjavio je da evropska perspektiva zemalja zapadnog Balkana stvara "kišobran dobre vere i nade u bolju budućnost svih koji žive u BiH i region".

"U svim parlamentima BiH postoji pozitivan ambijent i posvećenost kada je riječ o nastavku evropskog puta", ocenio je on.

Međunarodnoj konferenciji prisustvuje srpski član Predsedništva BiH, kao i zvaničnici iz Republike Srpske, Federacije BiH, BiH, Srbije, Mađarske, Bugarske, Crne Gore i EU.

XS
SM
MD
LG