Dostupni linkovi

BiH skinuta sa sive liste FATF-a


Konvertibilna marka (KM)
Konvertibilna marka (KM)

Danas je u Parizu održana Plenarna sjednica FATF-a (međudržavno tijelo za finansijsko djelovanje - Financial Action Task Force) na kojoj je 40 država jednoglasno odlučilo da se Bosna i Hercegovina skine sa "sive liste".

Zaključeno je da je Bosna i Hercegovina otklonila nedostatke u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma u skladu sa preporukama FATF-a, zbog čega su stvoreni uslovi da se BiH stavi u redovan režim izvještavanja.

Koristi zbog ovoga će za Bosnu i Hercegovinu biti višestruke. Skidanjem sa "sive liste" FATF-a prestaju uzroci za probleme sa kojima se susreću poslovni subjekti iz Bosne i Hercegovine u svakodnevnom poslovanju, kao i za probleme sa kojima se susreću građani Bosne i Hercegovine prilikom obavljanja finansijskih transakcija sa inostranstvom.

Skidanje Bosne i Hercegovine sa "sive liste" FATF-a samo je prvi korak, te je Vijeće ministara BiH pozvalo sve nadležne organe vlasti da i dalje kontinuirano djeluju u skladu sa međunarodnim standardima i preporukama kako ne bi više dolazili u situaciju da država bude stavljena na bilo koju vrstu „"sive liste".

XS
SM
MD
LG