Dostupni linkovi

Prekrečen mural sa likom Zorana Đinđića


Mural sa likom Zorana Đinđića, prvog demokratskog premijera Srbije koji je izabran nakon petooktobarskih promena 2000. godine, prekrečen je u Beogradu nakon samo dva dana postojanja.

Njegova slika na platou ispred Filozofskog fakulteta, odakle su kretale čuvene građanske demonstracije devedesetih godina, danas je osvanula išarana belom farbom.

Nepoznati Beograđanin je na ovom mestu, nedaleko od Studentskog trga gde je Zoran Đinđić stanovao sa porodicom, uradio mural 21. februara, na dan kada je 1997. Đinđić izabran za gradonačelnika Beograda.

Pored lika Đinđića, koji je ubijen 12. marta 2003. godine, stajao je i njegov citat iz perioda kada je vodio Beograd: “Grad je po svom imenu beo. Mi ćemo ga napraviti i gradom svetla.”

Uništavanje murala sa likom Zorana Đinđića izazvalo je ogorčene reakcije Beograđana koji su taj čin osudili na društvenim mrežama. Jedna od njih, Maja Videnović, napisala je: “Ideja Zorana Đinđića, vizija i rezultati, uklesani su u istoriju. Mali ste, užasno mali ako mislite da to možete da prekrečite. Nećete, nikada!”

Jedna od ulica u Beogradu danas se zove po Zoranu Đinđiću. Posle Đinđićeve smrti, njegov lik i delo često su bili na meti političkih i ideoloških neistomišljenika u javnim raspravama, pa su čak pre više od deset godina u novobeogradskom Bulevaru Zorana Đinđića desničarske stranke i pokreti organizovali proteste i prelepljivali ulične table natpisima “Bulevar Ratka Mladića”.

Beograđane je pre mesec dana potresla i činjenica da su prekrečeni murali grupe koja sebe naziva “Grobarski trash romantizam” na kojima su bili poznati stanovnici Beograda koji su navijali za Partizan, među kojima su pisci Duško Radović i Brana Petrović, glumci Tanja Bošković, Bora Todorović, Mija Aleksić, Slobodan Aligrudić, pevačica Nada Knežević, roker Zoran Kostić Cane iz Partibrejkersa… Ove radove, koji su pod okriljem noći uništeni crnom fabrom, autori su ubrzo obnovili i danas opet krase beogradski gornji Dorćol.

XS
SM
MD
LG