Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vučić i Radev za konačno pomirenje srpskog i bugarskog naroda


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Sofiji da Srbija Bugarsku doživljava kao istinski prijateljsku zemlju, a Bugare kao istinski prijateljski narod, i rekao da će se založiti za poboljšanje položaja bugarske manjine u Srbiji.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Bugarske Rumenom Radevim, Vučić je rekao da podržava inicijativu za "konačno pomirenje" bugarskog i srpskog naroda.

"Važno je da dođe do konačnog pomirenja i da sve što smo imali u prošlosti, pre 130 i pre 100 godina i u Drugom svetskom ratu, ostavimo iza sebe i da gledamo u budućnost jer mi jesmo prijateljski i bratski narodi", kazao je Vučič, koji danas boravi u jednodnevnoj poseti Bugarskoj.

On je izrazio uverenje da će Bugarska i Srbija pronaći prave načine da obeleže stradanje i jednog i drugog naroda i da jedna drugoj pruže ruku koja će "ostati ispružena zauvek u budućnosti".

Predsednik Srbije rekao je da je Srbija spremna da preduzme konkretne korake za poboljšanje poloćaja bugarske manjine.

"Mi smo potpuno spremni da razgovaramo o svemu kako da se pripadnici bugarske manjine u Srbiji osećaju bolje, kao kod svoje kuće", rekao je Vučić i dodao da je Srbija spremna da uloži više novca u finansiranje medija na bugarskom jeziku.

U razgovoru je bilo reči i o infrastrukturnom povezivanju, konkretno završetku autoputa do Sofije i reelektrifikaciji i modernizaciji pruge Niš-Dimitrovgrad, u šta će Srbija uložiti 270 miliona evra.

Najavio je takođe da počinje izgradnju interkonektora između Bugarske i Srbije i gasovoda između Dimitrovgrada i Niša.

Vučič je bugarskom predsedniku zahvalio na podršci Srbija na putu ka EU i dodao da je "2025. za Srbiju ambiciozan cilj, ali da će dati sve od sebe da on bude ispunjen.

Bugarski predsednik Rumen Radev izjavio je danas u Sofiji da treba pažljivo analizirati argumente Srbije o Kosovu, prenosi Beta.

On je rekao da dijalog Beograda i Prištine nema alternativu i da treba da se "traži mirno rešenje za sve probleme".

XS
SM
MD
LG