Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prokurdska stranka: Turska laže da nema civilnih žrtava u Afrinu


Turska i Oslobodilačka vojska u blizini Afrina, 28. siječnja 2018.

Vodeća prokurdska Narodna demokratska stranka (HDP) optužila je Vladu za širenje dezinformacija o tome da nema civilnih žrtava ofenzive u Siriji i pozvala Ankaru da prekine vojnu operaciju, prenijeli su turski mediji.

Zamjenik turskog premijera Bekir Bozdag izjavio je ranije danas da nijedan civil nije ubijen niti ozlijeđen "više od krvarenja nosa" tokom zračne i kopnene kampanje turske vojske u kurdskoj enklavi Afrin u sjevernoj Siriji.

Međutim, novoizabrana liderica HDP-a Pervin Buldan je novinarima u Istanbulu rekla da je u Afrinu poginulo mnogo civila, uključujući žene i djecu.

"Vlada širi dezinformacije tako što govori da nema civilnih žrtava i da ginu samo 'teroristi'. To je laž", izjavila je Buldan i dodala da Turska nije dobila ništa od posljednje ofenzive, prenio je AFP.

Ona je rekla da su u Turskoj viđeni i mnogi sanduci sa tijelima ubijenih vojnika i da zato treba obustaviti operaciju u Afrinu.

Sirijski opservatorij za ljudska prava priopćio je da je 112 civila poginulo od kada je turska vojska započela operaciju "Maslinova grana" protiv Kurda Narodne zaštitne jedinice (IPG) na sjeveru Sirije.

Ankara negira ovakve podatke i inzistira na tvrdnjama da turska vojska "krajnje vodi računa" o tome da izbjegne civilne žrtve.

XS
SM
MD
LG