Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Premijer Slovenije smenio načelnika Generalštaba vojske


Miro Cerar

Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je danas da je smenio načelnika Generalštaba vojske posle neuspeha tih snaga da urade testove NATO-a o borbenoj spremnosti i kritika o nedostatku sredstava namenjenih odbrani.

"S obzirom da načelnik Generalštaba snosi odgovornost za pripremu i rad svih jedinica, vlada je odlučila da smeni generala Andreja Ostermana", rekao je Cerar.

Premijer Slovenije je dodao da je ministarki odbrane Andreji Katič dao mesec dana da preduzme neophodne mere za borbenu spremnost 72. brigade vojske.

Ta brigada je prošle nedelje saopštila, posle serije testa snaga NATO za koje se posebno pripremala, da nije spremna za borbu.

"Već godinama upozoravamo na tako nešto", navela je brigada i dodala da je vojna oprema zastarela i istrošena i da nema dovoljno finansijskih sredstava i kadrova.

Slovenija se 2004. godine priključila NATO-u i ima oko 6.770 vojnika, ali je smanjila vojni budžet za oko jedan odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) u okviru plana smanjenja državnih troškova posle ekonomske krize 2012. i 2013.

Vlada se kasnije obavezala da će do 2024. obezbediti sredstva vojsci do 1,6 odsto BDP-a.

NATO je ranije izrazio zabrinutost zbog toga što neke zemlje članice smanjuju svoje budžete za vojsku ispod dva odsto BDP-a, koliko ta orgazacija preporučuje.

XS
SM
MD
LG