Dostupni linkovi

Fico: Slovaci da se ne kockaju sa članstvom u EU


Slovački premijer Robert Fico
Slovački premijer Robert Fico

Slovački premijer Robert Fico upozorio je danas na nacionalnoj konferenciji o Evropskoj uniji u Bratislavi da je EU životni prostor Slovačke, da bezbednost, prosperitet i životni standard Slovaka nemaju alternativu van Unije i da zato ne bi trebalo da se članstvom u njoj kockaju.

"Ne smemo da se kockamo sa EU. To je naš životni prostor. Moj interes kao predsednika vlade Slovačke je Slovačka. Znam da kada govorimo o borbi za Slovačku, to znači isto tako borbu za EU. To danas ne može da se razdvoji. Mi smo EU a EU to smo mi", kazao je Fico na konferenciji koju je organizovalo slovačko ministarstvo spoljnih poslova.

Slovački premijer naglasio je da ne postoji ništa bolje nego EU, da bezbednost Slovačke i prosperitet i životni standard njenih građana nemaju alternativu van EU iako Unija nema u svemu blanko menicu te Slovačka namerava, recimo, i dalje da odbija i ignoriše izbegličke kvote.

Fico je naglasio da je potrebno da se Slovaci suprotstave demagozima i ekstremistima, kako je pre premijera upozorio na konferenciji i predsednik Slovačke Andrej Kiska.

"O EU je nužno govoriti više i stoga što se u slovačkoj politici čuju glasovi koji direktno ili indirektno osporavaju članstvo Slovačke u EU. U javnu debatu se uvlači i propaganda koja podržava nacionalističke i ekstremističke političke struje i pomaže im da jačaju uticaj na javno mnjenje", kazao je na konferenciji predsednik Kiska.

Slovački predsednik podsetio je na nedavno istraživanje javnog mnjenja po kome članstvo u EU podržava 70 odsto Slovaka, ali je dodao da ne sme da se potceni uticaj propagande.

"Sadašnju podršku građana EU ne možemo da uzimamo zdravo za gotovo", rekao je Andrej Kiska.

Slovački predsednik se začudio kako to da se, bez obzira što raste prosperitet i kvalitet života Slovaka, svako malo čuju loše priče o EU.

"Čujemo priče o zlom Briselu, o tome kako nam otima naš suverenitet. Da gubimo ono naše, slovačko. Istina je upravo suprotno", izjavio je Kiska.

Slovački predsednik naveo je da Slovačka danas spada među najprospetitenije i najbezbednije delove sveta.

"Dobrovoljno smo odlučili da budemo deo sjajnog projekta evropske saradnje koji je na evropski kontinent doneo mir i prosperitet. To je meste gde spadamo. To je budućnost koju želimo da garantujemo našim građanima", rekao je slovački predsednik.

XS
SM
MD
LG