Dostupni linkovi

Napad na američku ambasadu u Podgorici, u toku istraga


Napad na ambasadu SAD
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

Napad na ambasadu SAD

Iz američke ambasade u Podgorici, Radio Slobodnoj Evropi potvrđeno je da je na prostor ambasade bačena eksplozivna naprava. Vlada Crne Gore je saopštila da je lice koje je bacilo eksploziv smrtno stradalo.

Viša državna tužiteljka Tanja Čolan Deretić saopštila je da o detaljima napada na američku ambasadu u Podgorici obavijestila Specijalno državno tužilaštvo (SDT).

Čolan Deretić, koja je izvršila uviđaj nakon događaja, saopštila je Televiziji Crne Gore da su izuzeti svi tragovi s lica mjesta, dok je tijelo stradalog poslato na obdukciju.

"Nakon obavještenja da je u blizini ambasade SAD jedna osoba smrtno ostradalo izašla sam na lice mjesta. Istovremeno sam obaviještena da je eksplozivna naprava bačena i na zgradu ambasade SAD, pa sam zato o ovome obavijestila SDT. Tokom vršenja uviđaja izuzela sam tragove koji će biti poslati na vještačenje, a tijelo stradalog poslato je na obdukciju", saopštila je Čolan Deretić.

Američka ambasada je potvrdila da se napad na prostor ambasade dogodio 22. februara iza ponoći i da ambasadini predstavnici blisko sarađuju sa crnogorskom policijom da identifikuju napadača ili napadače.

Policija je blokirala prostor gdje se nalazi zgrada ambasade.

Sa više detalja, nekoliko sati nakon eksplozije, oglasila se i crnogorska Vlada:

"Pola sata poslije ponoći ispred objekta Ambasade SAD jedno lice je izvršilo samoubistvo eksplozivnom napravom. Neposredno prije samoubistva lice je sa raskrsnice kod Sportskog centra ubacilo u krug Ambasade SAD jednu eksplozivnu napravu. Najvjerovatnije je riječ o ručnoj bombi sa kašikom. U toku su uviđaj i identifikacija. Tužilac je na licu mjesta i rukovodi uviđajem. Uprava policije CG", napisala je Vlada Crne Gore na Twitteru.

Ambasada upućuje novinare na lokalne policijske vlasti za više detalja o istrazi. Prema našim saznanjima niko od zaposlenih nije povrijeđen, a zgrada ambasade nije oštećena.

Ambasada je na svom sajtu saopštila da postoji aktivna bezbjednosna situacija i savjetovani su američki državljani da izbjegavaju ambasadu do novog obavještenja.

Podsekretar Stejt Departmenta Stiv Goldstin je kazao da su očevici vidjeli čovjeka kako baca objekat preko zida ambasade, prenosi The New York Times.

Navodi se i da niko u ambasadi nije povrijeđen.

Goldstin je dodao i da su bezbjednosni zvaničnici ambasade pretražili teren i da nisu nađene druge eksplozivne naprave, a da zgrada nije oštećena u napadu.

On nije znao šta je motiv napada, niti da li se radi o namjernom samoubilačkom napadu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG