Dostupni linkovi

UN: U istočnoj Guti 'stradalo skoro 350 ljudi'


Evakuacija povređenih civila, Guta
Evakuacija povređenih civila, Guta

Kancelarija Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava saopštila je u sredu uveče da je 346 ljudi ubijeno u istočnoj Guti od kada su 4. februara sirijske snage i njeni saveznici pokrenule ofanzivu u pobunjeničkoj enklavi istočno od Damaska, javila je agencija AP.

U toj ofanzivi je ranjeno 878 ljudi, pretežno u vazdušnim napadima na stambena područja, navodi se u saopštenju i dodaje da se pretpostavlja da je broj žrtava veći pošto na terenu vlada pometnja i nije moguće imati tačan uvid u podatke o stradalim i ranjenima.

Visoki komesar UN-a za ljudska prava Zeid Raad al Husein pozvao je na hitan prekid vatre.

Sličnu izjavu je ranije danas dao je generalni sekretar UN-a Antonio Guteres, koji je pozvao na momentalni prekid "svih ratnih dejstava" u pobunjeničkom predgrađu Damaska gde 400.000 ljudi, prema njegovim rečima, živi "u paklu".

Sirija: Napad na istočnu Gutu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

Prekid vatre je zatražio i predsednik Francuske Emanuel Makron koji je danas rekao da je neophodna evakuacija civila što je pre moguće kao i pristup humanitarne pomoći.

Rusija je zatražila da sutra bude održana hitna sednica Saveta bezbedosti UN-a o Siriji, javila je agencija AFP i dodala da je Kremlj danas demantovao da učestvuje u tim napadima kao saveznik sirijskog predsednika Bašara el Asada.

XS
SM
MD
LG