Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izetbegović: Hrvatska i srpska strana pozivaju na sukobe


Član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da će se odnosi između BiH i Hrvatske pogoršavati, ako Hrvatska nastavi da ignoriše interese, stavove i prava Bosne i Hercegovine.

"Mnogo toga smo godinama gurali pod tepih i krajnje je vreme da se iskreno pristupi rešavanju decenijama starih otvorenih pitanja. Na to nas obavezuje i nedavno usvojena nova strategija EU. I nas i Hrvatsku", rekao je Izetbegović u intervjuu za sarajevski portal Faktor.ba.

Između BiH i Hrvatske postoje nerešena pitanja poput pristupa otvorenom moru, odlaganja nuklearnog otpada ili eksploatisanja hidropotencijala.

Komentarišući optužbe nekih hrvatskih medija da poziva na nove sukobe i da ima veze s paravojnim formacijama, bošnjački član Predsedništva BiH je kazao da to "rade i hrvatska i srpska strana".

"Hrvatskoj je cilj novi Izborni zakon u BiH, srpskoj nešto opasnije od toga - izgovor za vlastitu radikalizaciju, za stvaranje vlastitih paravojnih jedinica, za tvrdnje o nemogućem životu sa Bošnjacima i potrebi izlaska iz propale zajednice koja se radikalizuje... Sve što oni rade, i planiraju da rade, imputiraće nama", rekao je Izetbegović.

XS
SM
MD
LG