Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Trump i Neto usaglasili 'rasterećivanje' odnosa SAD i Meksika


Izgradnja zida prema Meksiku

Meksički predsjednik Enrique Pena Nieto i njegov američki kolega Donald Trump usaglasili su se u telefonskom razgovoru u utorak da "rasterete" bilateralne odnose na poljima sigurnosti, trgovine i migracije.

Ured Pene Nieta navodi u saopćenju da su se dvojica čelnika usaglasila da učine "koordinirani napor sa svojim timovima" na tim poljima.

Meksičko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je prije nekoliko dana da će se dvojica predsjednika uskoro sastati, nakon što je 14. februara meksički ministar vanjskih poslova posjetio Bijelu kuću.

Ukoliko se sastanak održi, to bi bio prvi susret dvojice čelnika otkako je Trump postao predsjednik. Ranije planirani samit je otkazan nakon što su obje strane saopćile da se nisu stekli uslovi za njegovo održavanje.

Trump je zadržao tvrdi stav prema gradnji zida duž granice s Meksikom, za koji je najavio da će ga platiti meksička strana.

Meksiko, SAD i Kanada su od augusta prošle godine upregovorima o moderniziranju Sporazuma o slobodnoj trgovini u Sjevernoj Americi (NAFTA), nakon što je Trump zaprijetio da će Sjedinjene Države izaći iz tog sporazuma.

Sedmi krug pregovora održat će se u Mexico Cityju od 26. februara do 3. marta, prenosi Xinhua.

XS
SM
MD
LG