Dostupni linkovi

SAD: Severna Koreja propustila sastanak s Pensom u Pjongčangu


Majk Pens sa sestrom Kim Džon Una na Olimpijskim igrama u Pjongčangu
Majk Pens sa sestrom Kim Džon Una na Olimpijskim igrama u Pjongčangu

Potpredsednik SAD Majk Pens bio je spreman da se sastane sa zvaničnicima Severne Koreje prilikom otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji ali je severnokorejska strana otkazala susret u poslednjem trenutku, saopštio je Stejt department.

Potencijalni sastanak izmedju Pensa i Severnokorejaca bio je jedna od glavnih tema za vreme Pensove posete Pjongčangu gde je predvodio američku delegaciju na otvaranje igara.

Uoči Pensove posete američki zvaničnici su govoril da nisu tražili sastanak sa Severnom Korejom ali su ostavili otvorenu mogućnost da se održi.

Do objavljivanja ovog saopštenja, više od nedelju dana od Pensovog povratka u SAD, nije bilo naznaka da je sastanak planiran a zatim otkazan u poslednjem trenutku.

Stejt department je saopštio da je Pens bio "spreman da iskoristi ovu šansu", kojom prilikom bi insistirao da Pjongjang odustane od svog nuklearnog oružja i programima balističkog naoružanja.

"U poslednjem trenutku zvaničnici Demokratske Narodne Republike Koreje odlučili su da ne održe sastanak, žao nam je što nije iskorišćena ova prilika", rekla je portparolka Stejt departmenta Heder Nojert koristeći zvanično ime Severne Koreje.

To bi bio prvi zvanični kontakt izmedju Severne Koreje i administracije predsednika Donalda Trampa.

Ova izjava izgleda da protivreči severnokorejskoj izjavi da nisu bili zainetersovani da se sastanu sa Pensom dok je bio u Pjongčangu. Severnokorejska zvanična novinska agencija je javila 8. februara kada je Pens stigao u Južnu Koreju da nemaju nameru da koriste, kako je navela sportski festival, kao što su Zimske olimpijske igre, za političke svrhe.

Prisustvo Severne Koreje na Zimskoj olimpijadi je vidjeno kao veliki znak otopljavanja u vrlo napetim odnosima na Korejskom poluostrvu.

XS
SM
MD
LG