Dostupni linkovi

Rusija priznala da je 'nekoliko desetina' Rusa stradalo u Siriji


Rusko ministarstvo vanjskih poslova je izjavilo da je "nekoliko desetina" građana Rusije i drugih bivših sovjetskih republika, koji nijesu članovi ruske vojske ranjeno u nedavnim borbama sa kolicijom koju predvode SAD u Siriji.

Saopštenje ministarstva u utorak, prvo je formalno priznanje da su ruski plaćenici pretrpjeli teške gubitke u borbama u provinciji Deir-el Zor 7. februara.

U saopštenju nema brojke o Rusima ubijenim u tom incidentu, za koji je portparolka ministarstva, Marija Zaharova, 15. februara rekla da je "oko pet", što je mnogo manje nego što se navodi u izvještajima svjetskih medija.

Pogibija ruskih plaćenika u Siriji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Posljednjih dana, neki mediji, istraživači te rodbina i kolege ruskih plaćenika su naveli da je mnogo Rusa, moguće čak i nekoliko stotina poginulo u borbama.

"Tokom nedavne vojne konfrontacije ....bilo je poginulih građana Rusije i država CIS ....a ranjeno je nekoliko desetina njih" navedeno je u novom saopštenju.

Takođe se kaže da "pripadnici vojske Ruske Federacije ni na koji način nijesu učestvovali" u sukobima, i da niti jedno vozilo Ministarstva odbrane nije korišteno.

CIS je skraćenica za Komovelt nezavisnih država, koje uključuje 11 bivših sovjetskih republika.

XS
SM
MD
LG