Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vučić: Za hrvatsku manjinu u Srbiji stižu bolja vremena


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji, 20. februara 2018.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primo je predstavnike hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, koje je predvodio Tomislav Žigmanov, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

"Za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji stižu bolja vremena. Hrvati se ne smeju osećati ugroženim u Srbiji", rekao je Vučić na sastanku.

Danas je u Beogradu dogovoreno rešavanje nekih konkretnih problema - biće izgrađen most u Bačkom Monoštoru kod Sombora, dogovoreno je i uređenje infrastrukture u mestima s pretežno hrvatskim stanovništvom, kao što je uređenje Doma kulture u Tavankutu te rodne kuće bana Josipa Jelačića.

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov rekao je novinarima posle sastanka da je razgovor bio "plodonosan i srdačan" da je Vučić pozitivno odgovorio na sve njihove inicijative i odredio nosioce aktivnosti i rokove.

Žigmanov je rekao da je na sastanku pokrenuto nekoliko inicijativa za probleme sa kojima se suočava hrvatska zajednica kao što su komunalna infrastruktura u mestima s pretežno hrvatskim stanovništvom, izgradnja mosta kod Sombora, "privodjenje nameni" rodne kuće Bana Jelačića, otvaranje lektorata na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, uredjenje Doma kulture u Tavankutu.

On je dodao da je bilo reči i o osetljivim pitanjima kao što je memorisanje žrtava 90-ih godina u vojvođanskom delu Srema, kao i uključivanju predstavnika hrvatske zajednice u proces donošenja odluka, pre svega na pokrajinskom nivou.

Dogovoreno je da naredni sastanak bude za manje od mesec dana.

Vučić se u Beogradu odvojeno sastao i sa delegacijom Saveza udruženja porodica zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja koji su uoči sastanka najavili da će od njega tražiti podatke o hrvatskim braniteljima i civilima nestalim tokom Domovinskog rata, kao i da utiče na institucije u Srbiji da se aktivno uključe u rešavanje tog problema.

Hrvatska traga za 1.945 nestalih i smrtno stradalih tokom rata.

Predsednica Saveza udruženja porodica zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir rekla je da će zatražiti i povratak dokumenata iz vukovarske Ratne bolnice, koje su po zauzimanju Vukovara uzeli pripadnici Jugoslovenske vojske (JNA).

"Idemo sa zahtevom da Vučić, prema obećanju koje je dao u Zagrebu, a to je kako može pomoći u pitanju rešavanja nestalih osoba, da to i učini. Da izvrši uticaj na institucije u Srbiji koje raspolažu podacima o nestalim osobama i da se Republici Hrvatskoj daju traženi podaci, te da se daju podaci koje mi ne možemo tačno definisati, ali znamo da se nalaze u arhivama", istakla je Alvir.

XS
SM
MD
LG