Dostupni linkovi

Hrvatska : Zahtev SNV-a za samoupravom uopšte nije za raspravu


Ilustracija
Ilustracija

Hrvatski ministar uprave Lovro Kušević izjavio je danas da zahtev Srpskog narodnog veća (SNV) za dobijanje statusa manjinske samouprave "uopšte nije za raspravu", prenosi Beta pozivajući se na Hinu.

Kušević je rekao da nacionalne manjine u Hrvatskoj imaju sjajan status i da Hrvatska može biti primer svim zemljama u regiji.

"Bio bih zadovoljan kad bi takva prava hrvatska nacionalna manjina imala i u Srbiji", rekao je Kuščević povodom izjave o pravima Srba u Hrvatskoj SNV-a.

SNV je na skupštini prošle nedelje objavilo izjavu o pravima Srba u Hrvatskoj u kojoj se ocenjuje da položaj Srba nije unapređen u proteklih pet godina, a među 13 tačaka sa zadacima u borbi za prava, nalazi se i zahtev da institucije srpske zajednice dobiju status manjinskih samouprava.

SNV je navelo da "institucije srpske zajednice, posebno SNV i Zajedničko veće opština, moraju dobiti status manjinskih samouprava".

Kušević je rekao da u sporazumima o mirnoj reintegraciji Srba u Hrvatskoj, kao ni u Ustavu i zakonima Hrvatske ne postoji mogućnost samostalnosti i lokalne samouprave.

"Tako mislim da to pitanje uopšte nije za raspravu", rekao je Kušević.

SNV je prošle nedelje navelo da su Srbi nedovoljno zastupljeni u državnim i javnim službama, i da očekuje i traži od Vlade i institucija da zaustave taj trend.

XS
SM
MD
LG