Dostupni linkovi

Kojić: Pitaćemo šta je sa istragom u slučaju 'Dobrovoljačka'


Porodice poginulih u Dobrovoljačkoj
Porodice poginulih u Dobrovoljačkoj

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske Milorad Kojić izjavio je danas u Banjaluci da će od Tužilaštva BiH biti zatražena zvanična informacija o tome da li je nastavljena istraga u slučaju "Dobrovoljačka ulica".

Kojić je naveo da će biti upućen dopis rukovodstvu Tužilaštva za organizovanje hitnog sastanka u vezi sa istragom u ovom predmetu.

"Želimo detaljnu informaciju da li je istraga nastavljena, u kojem obimu i na koje događaje se odnosi. Postoji bojazan da se dio istrage vodi za događaje za koje nisu vezana visokopozicionirana lica", rekao je Kojić na konferenciji za novinare povodom naredbe Ustavnog suda BiH Tužilaštvu da u roku od tri mjeseca odluči o prigovoru na obustavljanje istrage u slučaju "Dobrovoljačka ulica".

On je naveo da bi svaka odluka da se ne nastavi istraga, potvrdila opravdani strah o obustavljanju, isključivo iz politički motivisanih razloga.

Advokat iz Banjaluke Milan Romanić naglasio je da za sada nema zvaničnih informacija da je Tužilaštvo ponovo otvorilo istragu u predmetu "Dobrovoljačka ulica", pojasnivši da istraga u vezi s ovim pitanjem traje od 2006. godine, ali je obustavljena u slučajevima pogibije nekoliko vojnika JNA.

U Tužilaštvu BiH su ranije obustavili istragu uz obrazloženje da je kolona JNA, koja se mirno povlačila iz kasarne u Lukavici, bila legitiman vojni cilj.

Prema pisanju pojedinih medija, istraga u predmetu "Dobrovoljačka ulica" nedavno je navodno ponovo otvorena protiv nekoliko lica, među kojima su Ganić i Divjak.

Trećeg maja 1992. trebala je biti izvršena razmjena tadašnjeg vojnog vrha Druge vojne oblasti i vojnika iz sarajevske kasarne "Bistrik" u zamjenu za zarobljenog predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića.

Kada je kolona u kojoj je bila 261 osoba zaustavljena, odjeknuli su pucnji. Uprkos naređenju da se obustavi vatra, koje je izdao general Armije BiH Jovan Divjak, u koloni vozila JNA koji su se povlačili iz grada, a koja je zaustavljena u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici, ubijeno je, prema navodima Tužilaštva BiH, sedam, a povrijeđeno 14 osoba.​

I pored ovih navoda, članovi porodica i predstavnici vlasti u Republici Srpskoj ističu da je više od 40 vojnika ubijeno. No, kako je u izjavi za RSE 2000. godine rekao preminuli general JNA Milutin Kukanjac, nekadašnji komandant Druge vojne oblasti, koji je i naredio povlačenje JNA iz Sarajeva, ubijenih je bilo znatno manje.

XS
SM
MD
LG