Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Liderka katalonskih separatista pobjegla u Švicarsku


Anna Gabriel i Carles Puigdemont, Barselona, oktobar 2017.

Bivša katalonska zastupnica i jedna od vodećih ličnosti u pokušaju secesije te regije pobjegla je u Švicarsku uoči sudskog ročišta u Madridu, upoređujući situaciju u Kataloniji s turskom kampanjom protiv navodnih pristalica propalog državnog udara.

U intervjuu za švicarske dnevne novine Le Temps objavljenom danas, Anna Gabriel, vodeća ličnost separatističke stranke ekstremne ljevice CUP, kazala je kako je odlučila da napusti Španiju, jer neće imati pošteno suđenje u svojoj zemlji.

Ona je posljednji od separatističkih čelnika koji su napustili zemlju, slijedeći primjer svrgnutog katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta i četvero bivših regionalnih ministara koji su otišli u Belgiju nakon neuspjelog pokušaja otcijepljena od Španije.

Gabriel se trebala pojaviti pred Vrhovnim sudom sutra radi ispitivanja o njenoj ulozi u neuspjelom pokušaju realizovanja katalonske nezavisnosti koji je nagnao Madrid da proglasi direktnu vladavinu nad regijom u oktobru prošle godine, smjeni pokrajinsku vladu i raspusti parlament.

"Ne želim ići u Madrid. Tražena sam zbog svojih političkih aktivnosti i provladina štampa već me je proglasila krivom. Pošto ne mogu imati pošteno suđenje u svojoj zemlji, ja tražim zemlju koja bi mogla štititi moja prava", izjavila je švicarskom listu.

Gabriel navodi da je primala redovne prijetnje smrću od ekstremnih desničara, dodajući da vlada "nije učinila ništa da zaštiti našu sigurnost od fašističkog nasilja".

Ona je kazala da je skoro 900 ljudi u Kataloniji ili pod istragom ili je optuženo, a među njima i profesori, policajci, pa čak i obični glasači.

Do sada je četvero separatističkih čelnika uhapšeno dok se čeka na istragu njihovih uloga u separatističkom pokretu pod optužbama za pobunu, navođenje na nemire i zloupotrebu javnih sredstava. Među njima je i bivši katalonski potpredjednik Oriol Junqueras.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG