Dostupni linkovi

Predstavnici hrvatske manjine sastali se sa Vučićem


Fotografija sa sastanka
Fotografija sa sastanka

Predstavnici hrvatske zajednice u Srbiji sastali su se danas sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i narodni poslanik Tomislav Žigmanov, koji predvodi predstavnike hrvatske zajednice, uoči sastanka je za RSE rekao da će to biti nastavak razgovora koji je vođen prilikom nedavne posete predsednika Srbije Hrvatskoj.

Žigmanov kaže da su neki pomaci, kad je reč o položaju hrvatske manjine, učinjeni nakon potpisivanja Subotičke deklaracije o unapređivanju međusobnih odnosa u junu 2016.godine od strane tadašnjeg mandatara za sastav Vlade Aleksandra Vučića i hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

Ali, podugačak je spisak otvorenih problema i zahteva sa kojim delegacija dolazi na Andrićev venac, kaže Žigmanov.

"Ključni naš zahtjev je rješavanje pitanja političkog učešća hrvatske zajednice, ono što se kolokvijalno naziva garantirani mandati, odnosno uključivanje predstavnika hrvatske zajednice u procese donošenja odluka, gdje imamo najveće deficite. Drugo pitanje je razmjer zastupljenosti u javnom sektoru, gdje takođe bilježimo i više nego veliku podzastupljenost pripadnika hrvatske zajednice. Samo u tijelima MUP-a imamo 52 građanina hrvatske nacionalnosti, što je više nego nedopustivo. Otvaranje lektorata, nastavak tiskanja udžebnika, povećavanje financijskih sredstava za hrvatske udruge kulture. Grad Novi Sad prošle godine nije Hrvatskom društvu dao ni dinara, a Mađarskom je dao milion."

Žigmanov je zatim rekao da pozdravlja odsustvo antihrvatskih poruka od strane vlasti ali govor mržnje je vidljiv na društvenim mrežama. On je izneo podatak da od sto dece hrvatske nacionalnosti samo pet pohađa nastavu na hrvatskom jeziku.

"Ona je posljedica odsustva mjera politike integracije hrabrenje ranjene zajednice, koja još uvijek osjeća visok stepen nesigurnosti i neslobode, straha. To se može nadomjestiti sa porukama najviših državnih predstavnika da je integracija i prihvat građana hrvatske nacionalnosti u sveukupno srbijansko društvo nešto što je politički ne samo korektno, nego i poželjno", rekao je Tomislav Žigmanov uoči sastanka sa predsednikom Srbije.

Predsednik Srbije primiće danas i predstavnike hrvatskih udruženja nestalih lica.

XS
SM
MD
LG