Dostupni linkovi

SAD ne podržavaju razmenu teritorija između Kosova i Srbije


Centar Prištine
Centar Prištine

Sjedinjene Američke Države ne podržavaju razmenu teritorija, ali su pozvale Kosovo i Srbiju da budu "kreativne u pronalasku rešenja".

U izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) američka ambasada u Prištini pozvala je Kosovo i Srbiju da u sklopu briselskog dijaloga ubrzaju napore u normalizaciji odnosa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare s američkim senatorom Ronom Džonsonom u nedelju uveče kazao da je zamolio SAD da pomognu i zamole kosovske Albance da "budu spremni na fleksibilna rešenja koja će omogućiti kompromis".

Na upit RSE-a da li Sjedinjene Države podržavaju kompromise Kosova sa Srbijom i u kojoj meri, američka ambasada je odgovorila da su Sjedinjene Države "spremne da slušaju, pomognu, i budu kreativne u pružanju podrške naporima da se postigne sveobuhvatan sporazum, što je jedini način da se omogući prozapadna budućnost za Kosovo i Srbiju".

"Ne podržavamo razmenu teritorija ili uspostavljanje presedana koji mogu da prouzrokuju više problema nego rešenja, ali sve strane trebaju da budu kreativne u pronalasku rešenja", dodaje se u odgovoru američke ambasade u Prištini.

Inače, nakon Beograda, Ron Džonson danas će se u Prištini sastati sa predsednikom i premijerom Kosova.

Vlada Kosova: Već su učinjeni mnogi kompromisi

Kosovo je u odnosu sa Srbijom pokazalo veliku fleksibilnost do sada i potrebno je da se sagledaju brojni kompromisi Kosova učinjenih u poslednjih 20 godina, izjavio je za RSE Avni Arifi, šef kabineta kosovskog premijera i glavni pregovarač za Kosovo u tehničkom dijalogu sa Srbijom.

Ahtisarijev plan, kompromisi sa međunarodnom zajednicom i kompromisi prilikom postizanja brojnih briselskih sporazuma pokazali su kosovsku fleksibilnost u odnosu sa Srbijom, dodao je on.

"Kosovu ne preostaje mnogo osim da prihvati izvinjenje Srbije za teror i diskriminatorsku politiku koju je decenijama vodila nad kosovskim narodom. Sve ono što Kosovo može da uradi jeste da pokuša da ima novi početak sa Srbijom, i da prihvati izvinjenje. Što se tiče razmene teritorije, to uopšte nije tema rasprave, niti mišljenje ijednog političkog subjekta ili bilo kog državnog mehanizma na Kosovu. To je tema Srbije", kazao je Arifi.

"Mi imamo potrebu, a verujem i region ima potrebe da se desi pomirenje, a to se postiže traženjem izvinjenja. To nije jednostavna fleksibilnost uzimajući u obzir patnju naroda koja se nikada neće ukloniti", istakao je Arifi.

XS
SM
MD
LG