Dostupni linkovi

Haradinaj: Za demarkaciju važna podrška Srpske liste i Samoopredeljenja


Dogovor Prištine i Podgorice o razgraničenju (označeno žutom bojom), dok predstavnici kosovske opozicije zahtevaju drugačiju putanju granice (označeno crvenom bojom).
Dogovor Prištine i Podgorice o razgraničenju (označeno žutom bojom), dok predstavnici kosovske opozicije zahtevaju drugačiju putanju granice (označeno crvenom bojom).

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj saopštio je da je pre glasanja za Sporazum o demarkaciji u Skupštini Kosova potrebno da se izvrše konsultacije sa svim parlamentarnim grupama kako bi sednica po tom pitanju bila dobro pripremljena. Kazao je da je za to pitanje važna podrška Srpske liste i pokreta Samoopredeljenje.

"Postoji promena u faktičkom stanju. Postoji sporazum između predsednika, koji govori o opciji ponovnog razmatranja i korekcije stanja u pravcu Čakora i Kule", kazao je Haradinaj u izjavi o pitanju demarkacije, dodajući da je on kao premijer svo vreme radio na tom novom sporazumu.

Dodao je da će za taj sporazum i za Zakon o ratifikaciji treba glasati kao jedan dokument u Skupštini Kosova.

"Izgubili smo tri godine i možda prođe još nedelju dana. Moramo da budemo spremni i oprezni u pripremi sednice, ali nema povratka nazad. U procesu smo rešavanja pitanje demarkacije", dodao je Haradinaj.

"Istorija će pokazati da smo iz svega ovoga dobili teritorijalno pravo i slobodu kretanja i da smo izvadili Kosovo iz teške pozicije. To ne bi mogli da postignemo sami, a bez razumevanja ostali i sada je važno razumevanje svih, Srpske liste, pokreta Samoopredeljnje i svakog polsnika u Skupštini, da je ovo trenutak kada trebamo svi da budemo zajedno", poručio je Haradinaj.

Iz Srpske liste su za Radio-televiziju Srbije (RTS) izjavili da je Zajednica opština sa srpskom većinom prioritet, a ne demarkacija.

Predsedništvo Kosova je u petak nakon postizanja dogovora predsednika Kosova i Crne Gore o demarkaciji o mogućim korekcijama, zakazalo vanrednu sednicu po tom pitanju za nedelju, 18. februara, ali ona je odložena za naredne dane.

Haradinaj je u subotu rekao da je potrebno da se obezbedi dovoljan broj glasova, odnosno 80 koliko je potrebno za ratifikaciju međunarodnog sporazuma.

Vladajuća koalicija broji 61 glas, uključujući 20 glasova manjinskih zajednica.

Sporazum podržava opozicioni Demokratski savez Kosova sa 27 poslanika, ali ne i pokret Samoopredeljenje sa 32.

XS
SM
MD
LG