Dostupni linkovi

Senator Džonson sa Dačićem: Nemojte zaboraviti, ali oprostite


Ron Džonson (L) i Ivica Dačić (D)
Ron Džonson (L) i Ivica Dačić (D)

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je u Beogradu sa američkim senatarom Ronom Džonsonom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

U saopštenju se navodi da je Džonson izrazio interes Sjedinjenih Američkih Država da pomognu Beogradu u nalaženju dugoročnog rešenja u odnosima sa Prištinom.

Džonson je, kako je saopštilo to ministarstvo, sugerisao da se prošlost ostavi prošlosti, da se ne zaboravi, ali da se oprosti, i da se fokusira na budućnost. On je pozvao obe strane da iskoriste istorijsku priliku za napredak u normalizaciji svojih odnosa.

Dačić je potvrdio spremnost Srbije da uloži napor u pronalaženju trajnog rešenja koje će biti u obostranom interesu i u cilju stabilnosti u regionu.

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo i da su Dačić i Džonson razgovarali i o dugoročnom prijateljstvu SAD i Srbije i važnosti tih odnosa za obe zemlje, kao i za region.

Pored toga, razgovaralo se i o načinima za jačanje bilateralnih veza, posebno u svetlu obeležavanja 100. godišnjice otkako je predsednik SAD Vudro Vilson naredio da se na Beloj kući podigne srpska zastava.

Razmenjeni su i pogledi o situaciji u regionu i o važnosti uloge koju Srbija ima u promociji mira i bezbednosti, kako za region, tako i za Evropu, dodaje se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG