Dostupni linkovi

Dodik: Oteli su nam vojsku, neće i policiju


Milorad Dodik

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Zalužanima kod Banjaluke da je Republici Srskoj "oteta" vojska, ali da neće dozvoliti da joj bude oteta i policija.

"Po Ustavu, Republika Srpska ima pravo na policiju. Vojsku su nam oteli, policiju neće", kazao je Dodik novinarima prilikom posete novih poligona Centra za obuku policije u bivšoj kasarani Vojske RS.

Prema njegovim rečima, tu nema "ništa nelegalno i ništa protivzakonito".

"Pozvani ste da vidite da nema ovde nijedne ruske ni američke rakete. Ovde ne mogu da sleću boinzi ni ruski avioni. Ojačavamo antiteoristički kapacitet", istakao je Dodik.

On je još kazao da je RS poštovala sve zakonske procedure o nabavci 2.500 pušaka iz kragujevačke "Zastave" za policiju RS.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač kazao je da če Centar za obuku biti otvoren početkom aprila, te da će to podići stepen policije RS na najviši nivo.

Lukača su neki od novinara pitali smatra li da je Republika Srpska poligon između velikih sila, iznoseći informacije o kojima se prethodnih dana spekuslisalo u javnosti da će policajce u Zalužanima obučavati ruski i američki instruktori, Lukač je rekao da su do sada specijalne jedinice RS obuku radile sa evropskim i američkim instruktorima i da su one obučene po svetskim standardima.

Željka Cvijanović, premijerka RS je takve navode označila kao "isprodukovanu priču dela međunarodne zajednice i opozicije, koji nastoje da ukaljaju RS, te da se oko modernizacije naoružanja MUP-a stvorila bespotrebna histerija".

Podsetimo, već nekoliko dana u fokusu javnosti BiH je informacija da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) nabavlja 2.500 automatskih pušaka, čija se isporuka iz Srbije očekuje početkom marta ove godine. Tome je pažnju čak posvetio i britanski Gardijan koji je u jednom od poslednjih tekstova izvestio da pošiljka oružja "izaziva veliku zabrinutost u zemlji u kojoj jačaju tenzije zbog, kako se naglašava, srpskog separatizma i drugih faktora".

XS
SM
MD
LG