Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Netanjahu: Iran najveća pretnja svetu


Benjamin Netanjahu u Minhenu

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da Iran predstavlja najveću pretnju svetu zapretivši da će jevrejska država ako zatreba delovati protiv te zemlje, a ne samo protiv njenih saveznika.

U govoru na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti izraelski lider je rekao da Iran nije nacistička Nemačka, ali da postoje mnoge sličnosti s njom.

"Izrael neće dozvoliti iranskom režimu da stavi omču terora oko našeg vrata", rekao je Netanjahu, a dok je govorio držao je u ruci deo olupine iranskog drona koji je izraelska vojska oborila prošlog vikenda kada se ubacio na teritoriju Izraela, preneli su izraelski mediji.

"Da li ga prepoznajete? Trebalo bi, vaš je. Nemojte nas testirati", upitao je Netanjahu iranskog ministra spoljnih poslova Džavada Zarifa koji prisustvuje skupu, zapretivši da će ako mora Izrael delovati "ne samo protiv iranskih saveznika, već protiv samog Irana".

Izraelske vazduhoplovne snage presrele su iranski dron koji se iz Sirije ubacio u izraelski vazdušni prostor 10. februara, što je izazvalo eskalaciju nasilja izmedju Izraela i te susedne zemlje u kome je oboren jedan izraelski borbeni avion, a Izrael je gađao više sirijskih i iranskih meta.

Izraelski avioni su odgovarajući na ubacivanje drona napali instalaciju odakle je ispaljen i 12 sirijskih i iranskih meta u Siriji pošto je oboren jedan izraelski lovac F16 u snažnoj sirijskoj protivavionskoj vatri. To je prvi put od početka građanskog rata u Siriji da su napadnute iranske mete u toj zemlji.


XS
SM
MD
LG