Dostupni linkovi

Ministarka Hrvatske: Granične sporove najbolje rješavati na sudu


Granični prelaz između BiH i Hrvatske, ilustrativna fotografija

Granične sporove među zemljama Jugoistočne Evrope, koji se ne mogu rešiti bilateralno, bolje je prepustiti međunarodnom sudu, nego arbitraži, rekla je danas u Minhenu ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, Marija Burić Pejčinović.

EU je nedavno predstavila novu strategiju za Zapadni Balkan u kojoj predlaže arbitražni model rešavanja sporova koji se ne mogu rešiti pregovorima, podseća agencija Hina.

O tome je na godišnjoj međunarodnoj Minhenskoj konferenciji o bezbednosti danas govorio i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker istakavši da će, zbog lošeg iskustva s Hrvatskom i Slovenijom, zemlje Zapadnog Balkana morati da reše svoje granične sporove pre nego što uđu u EU.

Miistarka Pejčinović Burić je rekla da Hrvatska, koja ima "nerešenu granicu" sa Srbijom i BiH, želi da te probleme reši nezavisno od procesu pristupanja tih dveju država Uniji.

"Ako se taj proces vodi u dobroj vjeri, onda se to može postići kroz bilateralni razgovor. Tamo gdje to nije moguće, po našem iskustvu najbolje bi bilo ići na stalne sudove - Međunarodni sud u Hagu i Međunarodni sud za pravo mora u Hamburgu", izjavila je ministarka novinarima u Minhenu.

"Stalni sudovi imaju više iskustva, i možemo biti sigurni da će obje strane moći da prihvate tako donijete odluke", dodala je ona. Pošto o granicu nisu uspeli da se dogovore pregovorima, Zagreb i Ljubljana su se obratili arbitražnom sudu u Hagu koji je većinu spornog Piranskog zaliva dodelio Sloveniji.

Slovenija želi da sprovede tu odluku, no Hrvatska je ne prihvata jer su slovenački zvaničnici "kompromitovali" arbitražni postupak, te Zagreb nudi nastavak pregovora. Šefica hrvatske diplomatije smatra da pregovori sa Slovenijom, koji su trajali 25 godina, nisu dobar primer ostalim zemljama, ali ističe da je Zagreb "spreman da ih dovrši" i da je "rešenje vrlo blizu".

"Ali, treba biti otvoren s obje strane. To je bilateralno pitanje koje se može riješiti samo ako su obje strane zainteresovane", rekla je Pejčinović Burić.

XS
SM
MD
LG