Dostupni linkovi

Vanredna vijest

May: Sigurnosni sporazum nakon Brexita mora biti iznad ideologije


Demonstracije protiv Brexita u Londonu, ilustrativna fotografija

Britanija i EU trebali bi potpisati novi sigurnosni sporazum i ne smiju dopustiti da ideološke razlike blokiraju saradnju u tom sektoru nakon Brexita, izjavila je u subotu premijerka Theresa May.

May je kazala da bi ključni aspekti budućeg partnerstva trebali biti efektivni od 2019., naglašavajući da je bezuvjetno predana evropskoj sigurnosti. Britanija bi trebala napustiti Evropsku uniju u martu naredne godine.

Govoreći na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu, ona je kazala da će Britanija poštovati ulogu Evropskog suda pravde (ECJ) po pitanju određenih sigurnosnih agencija, ali da neće biti pod njegovom jurisdikcijom.

"Moramo učiniti ono što je najpraktičnije i najpragmatičnije za obezbjeđenje naše kolektivne sigurnosti", kazala je.

"Ovo ne može biti vrijeme kada svako od nas omogućuje takmičenje među partnerima, rigidna institucionalna ograničenja ili duboko ukorijenjenu ideologiju koja onemogućava našu saradnju i ugrožava sigurnost naših građana", kazala je britanska premijerka.

May tvrdi da napuštanje jurisdikcije ECJ ne bi trebalo otežati izručenja osumjičenih terorista ili diobu informacija, prenosi Reuters.

XS
SM
MD
LG