Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sukob policije i antifašista u Italiji povodom skupa ekstremne desnice


Ilustrativna fotografija

U sukobima italijanske policije i nekoliko stotina antifašističkih demonstranata u Bolonji povređeno je sedam osoba, saopštila je policija.

Do sukoba je došlo kada su demonstranti pokušali da onemoguće održavanje planiranog skupa krajnje desničarske partije Nova snaga (Forza nuova) Roberta Fiorea, prenosi agencija Ansa.

Policija je koristila suzavac, vodene topove i pendreke kako bi sprečila demonstrante da probiju kordon i tom prilikom je povredjeno šest demonstranata i jedan policajac.

Lider Nove snage uspeo je da se obrati malom broju pristalica iza transparenta "Italija Italijanima", navodi AP i dodaje da je Fiore govorio pred nekoliko desetina ljudi.

Protesti, u organizaciji sindikata i društvenih aktivista, usledili su zbog bojazni od oživljavanja neofašističkih osećanja u Italiji pred parlamentarne izbore. Serija antifašističkih proteta prošlog vikenda organizovana je širom Italije zbog rasističkog napada na afričke migrante u gradu Mačerati, gde je muškarac vatrenim oružjem ranio šest Afrikanaca.

U Italiji će 4. marta biti održani parlamentarni izbori, a kampanju su obeležile sve veće tenzije zbog prisustva migranata. Njihov broj u Italiji povećan je prethodnih par godina za nekoliko stotina hiljada, a mnogi od njih su došli iz Afrike.

XS
SM
MD
LG