Dostupni linkovi

Tillerson: Priznajemo pravo Turske da zaštiti granicu


Rex Tillerson na press konferenciji u Ankari 16. februara 2018.

Američki državni sekretar Rex Tillerson rekao je u Ankari u petak da Sjedinjene države priznaju legitimno pravo Turske da osiguraju svoju granicu.

Tillerson je u Ankari razgovaro sa zvaničnicima te zemlje u momentu snažnih tenzija između dvije NATO članice.

Nakon razgovora sa turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom, Tillerson je takođe rekao da je pozvao Anakru da pokaže uzdržanost tokom operacije u Siriji u kurdskom regionu Afrin te da izbjegnu dalju eskalaciju tenzija.

Mevlut Cavusoglu i Rex Tillerson, u Ankari 16. februara
Mevlut Cavusoglu i Rex Tillerson, u Ankari 16. februara

Na istoj press konferenciji Cavušoglu je rekao da su se Turska i SAD saglasile da je potrebno da noramalizuju bilateralne odnose između dvije zemlje, uz obećanje da će kreirati "mehanizme" za razmatranje problematičnih pitanja.

Turska je ljuta na Vašington zbog toga što oni pomažu sirijske kurdske milicije, poznate kao Narodne jedinice za zaštitu ili YPG.

Turska doživljava YPG, glavnog saveznika ove zemlje u borbi protiv militantne "Islamske države, kao "terorističku grupu" poveznu sa kurdskim pobunjenicima iz Radničke partije Kurdistana (PKK).

Tillerson se u četvrtak kasno susreo i sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i sastanak je trajao više od tri sata, nakon čega je saopšteno sa obje strane da su imali produktivan razgovor ali bez zaključaka.

XS
SM
MD
LG