Dostupni linkovi

Turska oslobodila njemačkog novinara


Plakati podrške Denizu Yucelu, Njemačka
Plakati podrške Denizu Yucelu, Njemačka

Turska je pustila na slobodu novinara njemačkog Die Welta Deniza Yucela (Denis Jučel) koji je uhapšen u februaru 2017. godine po optužbi za propagandu u cilju podrške terorističkoj organizaciji, kao i podsticanja javnosti na nasilje. Yucel je odbacio ove optužbe.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan (Redžep Tajip Erdoan), koji se protivio oslobađanju novinara, ranije je istakao da nema nikakve sumnje da je Yucel bio povezan sa zabranjenom Kurdskom radničkom partijom (PKK).

Deniz Yucel koji radi za njemački dnevni list Die Welt, uhapšen je zbog izvještavanja o e-mailovima do kojih je, navodno, došao jedan haker ljevičar sa privatnih računa turskog ministra energije, inače Erdoganovog zeta.

Nakon neuspjelog državnog udara u julu 2017. godine, turske vlasti su uhapsile 40.000 ljudi i suspendovale oko 120.000 u policiji, vojsci, administraciji i privatnom sektoru.

Zapad kritikuje turske vlasti zbog represivnih mjera, ali zvanična Ankara ističe da su one nužne imajući u vidu prijetnju po državnu sigurnost.

XS
SM
MD
LG