Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Jagland zabrinut zbog trajanja i obima vanrednog stanja u Turskoj


Privođenja "neistomišljenika" u Turskoj, fotoarhiv

Generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland rekao je da je zabrinut zbog obima i dužine trajanja vanrednog stanja u Turskoj, uvedenog nakon propalog vojnog puča 2016. godine, prenijeli su mediji.

On je u izlaganju pred kandidatima za sudije i tužioce u Ankari rekao da su hapšenja novinara, poslanika i aktivista tokom vanrednog stanja "zastrašujuća" za tursko društvo.

Jagland je izrazio zabrinutost i povodom odbijanja nižeg suda da ispuni naredbu turskog Ustavnog suda da oslobodi dvojicu uglednih novinara.

"Mnogi su danas zabrinuti zbog dužine trajanja i obima vanrednog stanja koje je i dalje na snazi", rekao je Jagland u prostorijama Ustavnog suda i dodao da je zabrinut zbog toga što su mnogi novinari, članovi parlamenta, gradonačelnici i borci za ljudska prava "lišeni slobode".

Jagland je dodao da je rezultat proširenja obima vanrednog stanja širenje zastrašujućeg efekta u društvu kao cjelini, prenio je AFP.

Vanredno stanje, koje je u Turskoj uvedeno neposredno nakon vojnog puča u julu 2016. godine, a koje bezbjednosnim snagama, Vladi i sudovima daje dodatna ovlašćenja, do sada je produženo šest puta.

U Turskoj je nakon vojnog puča uhapšeno više od 55.000 lica zbog povezanosti sa imamom Fetulahom Gulenom, koji boravi u SAD-u, a kojeg Ankara smatra glavnim krivcem i organizatorom propalog vojnog puča.

XS
SM
MD
LG