Dostupni linkovi

Više od 100.000 orangutana ubijeno od 1999.


Orangutan, Indonezija

Više od 100.000 jedinki ugrožene vrste orangutana ubijeno je u na ostrvu Borneo od 1999. godine, pokazali su podaci istraživanja Instituta za evolucionu antropologiju Max Planck u njemačkom gradu Hamburg.

Naučnici koji su proveli istraživanje u periodu od 16 godina su podatak o broju ubijenih orangutana ocijenili kao "poražavajući".

Krčenje i sječa šuma zbog drvne građe, palminog ulja, rudarstva i proizvodnje papira i dalje predstavlja glavni problem.

Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu "Sadašnja biologija", pokazalo je i to da životinje "nestaju" iz područja koja su i dalje pokrivena šumama.

Glavni istraživač Instituta Maria Voigt izjavila je da je veliki broj orangutana jednostavno ubijen i da lovci ubijaju ove životinje jer im uništavaju usjeve, što predstavlja prijetnju koja je ranije potcijenjena.

Profesor Univerziteta John Moores u Liverpulu Serge Wich, koji je dio istraživačkog tima, rekao je BBC da naučnici nisu očekivali tako velike gubitke u šumama, te da istraživanje potvrđuje da je lov glavni problem.

"Kada ove životinje uđu u sukob s ljudima na plantaži, uvijek će izvući deblji kraj. Ljudi će ih ubiti", rekao je Wich.

Wich je podsjetio da je prošle sedmice primljen izvještaj o orangutanu ubijenom na Borneu u čijem je tijelu pronađeno 130 metaka vazdušne puške.

"To je šokantno i nepotrebno. Orangutani možda jedu farmerima voće, ali nisu opasni", zaključio je Wich.

Istraživači smatraju se da bi samo sječa šuma mogla da "počisti" 45.000 orangutana u narednih 35 godina.

XS
SM
MD
LG