Dostupni linkovi

Ruski plaćenici ginu u Siriji


Stanislav Matvejev, ubijeni ruski plaćenik, slika iz porodičnog albuma
Stanislav Matvejev, ubijeni ruski plaćenik, slika iz porodičnog albuma

Piše: Tony Wesolowsky, TV "Današnje vreme"

Rusija uporno negira da je u napadu koalicionih snaga predvođenih Sjedinjenim Državama u sirijskom u Deir ez-Zoru poginuo veliki broj ruskih plaćenika, odbacujući to kao "klasične dezinformacije".

Sa druge strane, supruga jednog od plaćenih ratnika koji se osim u Siriji borio i u Ukrajini, potvrdila je da je obaviještena o smrti svog supruga i njegovog prijatelja, te ustvrdila da ona zna da se iz njihovog regiona na strani Bašara el Asada bori najmanje 30 ruskih plaćenika.

Ruskinja Jelena Matvejeva je iščekivala i nadala se povratku supruga sa ratišta u Siriji u kojoj se, prema izvještajima, mjesecima borio kao plaćanik snaga lojalnim sirijskom predsjedniku.

Očekivala je da bi se za koju sedmicu mogao vratiti kući, pa je otišla da kupi novu haljinu. I baš u radnji u Asbestu, njihovom rodnom gradu, u regionu Sverdlovsk, istočno od Moskve, dobila je poziv od prijatelja.

Matvejeva kaže da ju je prijatelj pitao da li je išta čula od svog supruga ili Igora Kosoturova, drugog vojnika po ugovoru iz Asbesta.

"Ja sam rekla: 'Nijesam ga uspjela čuti već tri dana' ", priča Jelena Matvejeva.

"Bukvalno već sljedećeg minuta on je nazvao ponovo i rekao mi: 'Staša (njen suprug Stanislav) i Igor su mrtvi' ", dodaje ona.

Obojica su, kako se sumnja, poginuli kada su međunarodne snage predvođene SAD-om iz vazduha 7. februara gađale prosirijske vladine snage u provinciji Deir ez Zor.

Izvještaji o broju žrtava su različiti, a Bloomberg koji je prvi objavio priču, naveo je brojku od 200 žrtava na strani Asadovih paramilitaraca.

Ono što se čini jasnim je da su mnogi od poginulih Rusi, nezvanični pripadnici ruskih oružanih snaga, već oni koji su radili kao vojni plaćanici.

Ruski zvaničnici odbijaju da potvrde ili odbace da je bilo koji Rus poginuo u vazdušnim udarima 7. februara u Siriji.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju 14. februara navelo da su takvi izvještaji ništa više od "klasične dezinformacije".

No mnogi su u najmanju ruku skeptični na takvo zvanično negiranje, a ponajmanje od svih Jelena Matvejeva i druge supruge, te članovi porodica ruskih plaćenih vojnika koji su, po svemu sudeći, ubijeni u Deir ez Zoru.

Ruski poslovni dnevnik Komersant izvijestio je da je 600 plaćenika unajmila PWC Vagner, paravojna grupa iz Sankt Peterburga, da bi se borili u Siriji.

"Voljela bih, prije svega, da svi saznaju za mog supruga. Ne samo njega već i druge ljude koji su tamo poginuli bez razloga. Sve je potpuno suludo. Gdje god da su ih poslali, to nije bila odbrana. Samo su ih gurnuli u bitku kao svinje", kaže Jelena Matvejeva.

"Vlada bi ih nekako trebala osvetiti. Trebalo bi nekako da ostanu u njihovom sjećanju, tako da se njihove supruge ne stide svojih muževa i da njihova djeca mogu biti ponosna", ističe ona.

Matvejeva je novinarima pokazala video koji joj je poslala supruga drugog ruskog plaćenika koji je, prema izvještajima, takođe poginuo u Deir ez Zoru, 7. februara. Ona je uvjerena da video snimak pokazuje američki vazdušni napad iz kojeg je pogođen konvoj njenog supruga.

Ipak, detaljnija provjera sugeriše da je riječ o promotivnoj videoigri iz 2015. pod nazivom "AC-130 Borbeni simulator: Poseban odred" (AC-130 Gunship Simulator: Spacial Op Squadron).

Ovaj video se na YouTubeu povremeno pojavi i tretira kao stvarni borbeni snimak. Čak ga je i rusko Ministarstvo odbrane pokazalo u novembru 2017. godine kao "neupitni dokaz" o navodnoj pomoći SAD-a ekstremistima Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) u Siriji.

Matvejeva je novinarima pokazala i Krst Sv. Đorđa za koji kaže da ga je njen suprug dobio dok se borio na istoku Ukrajine, gdje je u sukobu između separatista koje podržava Rusija i ukrajinskih snaga od aprila 2014. poginulo više od 10.300 ljudi.

Ruski plaćenik Matvejev, sa suprugom Jelenom i djetetom
Ruski plaćenik Matvejev, sa suprugom Jelenom i djetetom

Jelenin suprug Stanislav Matvejev je dobio i nagradu u čijem je pratećem dokumentu napisano da je od Unije kozačkih boraca, a dodjeljuje mu se za "hrabrost i herojstvo u odbrani ruske govorne populacije u Novorusiji".

Matvejeva kaže da je, nakon što se vratio iz Donbasa, istočnih ukrajinskih regiona Luganjska i Donjecka, njen suprug radio na renoviranju stanova prije nego što je otišao u Siriju u septembru 2017.

O vremenu provedenom na ratištima u istočnoj Ukrajini ili Siriji, rijetko je, ako ikad, govorio.

"Kada je neko poginuo, on bi se pobrinuo o sahranama i ja bih bila posljednja koja bi za to saznala", zaključuje Jelena Matvejeva, supruga ruskog plaćnika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG