Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ambasador Vukićević: Neki ne žele dobre odnose sa Srbijom


Zgrada ambasade Republike Srbije u BiH, Sarajevo

Ambasador Srbije u Bosni i Hercegovini Stanimir Vukićević potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je na ulaz u ambasadu Srbije u Sarajevu u srijedu uveče postavljen plakat na kome je nacrtana mrtvačka glava, ispod koje piše "Četnici kostobacani".

Postavljanje ovog plakata i demonstracije Bošnjačkog pokreta ispred zgrade ambasade za njega su povezani događaji.

"Mislim da taj plakat i današnje demonstracije pričaju istim jezikom. Radi se o ljudima koji ne žele dobre odnose sa Srbijom i dobre odnose u regionu, s obzirom da su organizovali demonstracije za koje ničim nije dat povod. Danas mi slavimo naš državni praznik i vjerovatno je to bila prilika da nam pošalju poruku o načinu na koji oni razmišljaju. Ubijeđen sam u to da većina građana u Bosni i Hercegovini drugačije razmišlja", kaže ambasador Vukićević za RSE.

O incidentu je obaviještena i policija, koja je izvršila uviđaj, te izuzela plakat radi neophodnog vještačenja.

U vezi s incidentom oglasio se i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak koji je kazao kako je namjera onih koji su postavili plakate želja da Srbija i Bosna i Hercegovina, Srbi i Bošnjaci ostanu u vječnom sukobu.

Takođe, Crnadak je naveo kako je ovo i poruka za Srbe u BiH, ali da snage koje moraju pobijediti su one koje žele da se Srbija i BiH zajednički razvijaju i napreduju u reformama ka Evropskoj uniji.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG