Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tači: Sud za ratne zločine 'istorijska nepravda '


Predsjednik Kosova Hašim Tači u Prištini 14. februara 2018.

Predsjednik Kosova Hašim Tači nazvao je međunarodni sud za ratne zločine sa jurisdikcijom za potencijalno osumnjičene Kosovare "istorijskom nepravdom", dodajući da ga je vlada nerado prihvatila kao "cijenu za svoju slobodu".

U intervjuu za američku agenciju Associated Press (AP), u srijedu, uoči desete godišnjice proglašenja nazavisnosti Kosova od Srbije, Tači je kritikovao Sud koji će biti u Holandiji, usporedivši to sa mogućnosšću uspostavljanj tribunala koji bi sudio Jevrejima koji su u II Svjetskom ratu bili žrtve nacista.

"Kosovo je vodilo odbrambeni rat za svoju egzistenciju kao nacija koja je bila napadnuta kao niti je jedna druga," rekao je Tači dodajući:

"Mi nemamo šta da krijemo".

Kosovski rat za nezaviSnost okončan je 78-dnevnom NATO vazdušnom kampanjom u junu 1998, kojom je zaustavljena krvava ofanziva Srbije protiv etničkih Albanaca.

U ratu je stradalo 13.000 ljudi, a 20.000 Albanki je silovano, prema riječima predsjednika Tačija.

Pod prtiskom SAD i EU, kosovska vlada je 2015. godine pristala na upostavljanje suda za ratne zločine na Kosovu, poznatog kao Spcijalni sud, da bi odgovorili na optužbe da su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) počinili ratne zločine nad etničkim Srbima na Kosovu od 1999. do 2000.

Sud, koji je smješten u Hagu, u Holandiji, tek treba da započne rad na prvim slučajevima.

Američki ambasador na Kosovu, Greg Delawie je danas izjavio da je svrha sud da osigura pravdu za žrtve.

Kosovo je proglasilo nazavisnost od Srbije 17. februara 2008. i do sada je državu priznalo 115 zamlja, ali ne i Srbija, podsjeća AP.

XS
SM
MD
LG