Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sakašvili stigao u Holandiju


Mihail Sakašavili u Roterdam, 14. februara 2018.

Ukrajinski opozicionar i bivši predsjednik Gruzije, Mihail Sakašvili stigao je u Holandiju, rodnu zemlju svoje supruge, nakon što ga je Ukrajina protjerala u susjednu Poljsku.

Nije poznato koliko će se dugo Sakašvili zadržati u Holandiji niti čime će se tamo baviti, navodi AP.

"Videćemo", odgovorio je Sakašvili na pitanje holandske državne televizije NOS o tome koliko dugo će se zadržati u toj zemlji.

"Ali sasvim sigurno okolnosti koje su me dovele ovdje su ono što se dogodilo u Ukrajini", rekao je Sakašvili dodajući da on i onako često dolazi u Holandiju.

Sakašvilijeva supruga, Elizabeth Roelofs je Holanđanka.

Sakašvili je bio predsjednik Gruzije od 2004. do 2013, a 2015. je postavljen za guvernera ukrajinskog regiona Odesa. Na to mjesto je podnio ostavku 2016. žaleći se da centralne vlasti predvođenje predsjednikom Petrom Porošenkom, koji je ranije bio njegov prijatelj, ometaju borbu protiv korupcije.

U julu prošle godine, kada je bio izvan zemlje, vlasti u Kijevu su mu oduzele ukrajinsko državljanstvo.

Vlasti u Kijevu ga optužuju da je od bivšeg proruskog predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča primio pola miliona dolara da organizuje proteste i sruši aktuelnog predsjednika Petra Porošenka.

On to negira i tvrdi da su optužbe politički motivisane.

Sakašvilija takođe njegova matična domovina potražuje zbog osuđujuće presude u slučaju zloupotrebe ovlasti u vezi sa jednim ubistvom iz 2006.

U odsustvu je osuđen na tri godine zatvora. I u tom slučaju negira optužbe.

Sakašvili je rekao da planira da "ide na turneju po Evropi" da bi pojačao podršku za njegovu kampanju u Ukrajini, čije je cilj svrgavanje Porošenka i njegove vlade u Kijevu.

"Mi ćemo ih sisgurno pobijediti, mi ćemo ih prevladati uz mirni otpor ukrajinskog naroda" rekao je Sakašvili za TV Cuurent Time, projekat RSE u saradnji sa VOA.

XS
SM
MD
LG