Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Juncker: Strogo sam protiv evropske superdržave


Jean-Claude Juncker šali se sa evropskim pregovaračem o Brexitu Guy Verhofstadtom u Evropskom parlamentu

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je u srijedu u Bruxellesu da ne nastoji da stvori "evropsku superdržavu", nakon što su ga pristalice Brexita kritikovale zbog, kako navode, njegovih federalističkih pogleda.

Strogo sam protiv evropske superdržave, to je potpuna besmislica - rekao je Juncker.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson je tokom kampanje za referendum o izlasku Britanije iz EU optužio lidere EU, poput Junckera, da žele da stvore superdržavu poput nacista "drugačijim metodama", navodi Independent.

"Neki u britanskom političkom društvu su protiv istine, pretvaraju se sa sam ja glupi, tvrdoglavi federalista i da sam za jednu evropsku superdržavu" rekao je Juncker i dodao:

"Ja sam struktno protiv evropske superdržave. Mi nijesmo SAD... to je totalni nonosens."

Od izglasavanja izlaska Velike Britanije iz Evropske unije 23. juna 2016., na tijesnom referendumu, proces pregovora o izlasku pokazuje se sve teži i teži.

Juncker je komentarisao i pomorski incident u Sredozemnom moru kod Kipra, poručivši da je "strogo protiv ponašanja Turske".

Kiparski Grci optužili su Tursku da je tokom vikenda ometala svojim vojnim brodovima, pod izgovorom da su u toku vojne vježbe, brodove koji su trebali da krenu sa izvlačenjem gasa.

Evropska unija pozvala je u ponedjeljak Tursku da se uzdrži od prijetnji i "svake akcije koja bi mogla da naruši dobre susjedske odnose" na Kipru.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je jučer Kipar da ne „prelazi crvenu liniju“ i istočnom Sredozemnom moru, nakon što je grčki dio Kipra optužio Tursku da sprječava njihove brodove da eksploatišu prirodni gas.


XS
SM
MD
LG