Dostupni linkovi

Parlament Južne Afrike u četvrtak o smjeni Jacoba Zume


Predsjednik Južne Afrike Jacob Zuma
Predsjednik Južne Afrike Jacob Zuma

Parlament Južne Afrike glasaće u četvrtak o nepovjerenju šefu države Jacobu Zumi ukoliko do tada predsjednik ne bude podnio ostavku, saopštila je južnoafrička vladajuća stranka Afrički nacionalni kongres (ANC).

ANC je u utorak dao Zumi rok od 48 sati da odgovori na zahtjev stranke i podnese ostavku.

"Glasaćemo o nepovjerenju sutra (četvrtak) kako bi predsjednik Jacob Zuma bio razriješen funkcije i kako bismo mogli da izaberemo aktuelnog šefa ANC-a Cyril Ramaphosa (Sirila Ramafosu) na mjesto predsjednika Republike", rekao je danas zvaničnik ANC-u Kejptaunu.

Zuma koji je na vlasti od 2009. godine osumnjičen je u nizu korupcionaških skandala, ali je on odbacio sve optužbe. I dalje ima podršku dijela vladajuće stranke i glasanje u parlamentu bi moglo da bude tijesno.

Zuma se opire sve većem pritisku da ode od decembra, kada ga je Ramaphosa zamijenio na čelu ANC-a.

Policija Južne Afrike izvela je danas raciju na kuću kontroverznog biznismena Ataula Guptasa, porijeklom Indijca, koji ima bliske veze sa predsjednikom Zumom.

Saopšteno je da troje ljudi uhapšeno u sklopu istrage o porodici Guptas.On se optužuje da je koristio prijateljstvo sa Zumom da bi se domogao enormnog bogatstva.

XS
SM
MD
LG