Dostupni linkovi

Vučić: Srbija najviše očekuje od Nemačke


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šef njemačke diplomatije Zigmar Gabrijel u Beogardu 14. februara 2018.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa šefom nemačke diplomatije Zigmarom Gabrijelom razgovarao u Beogradu o podršci Nemačke i obavezama Srbije na putu ka EU.

Gabrijel je da je Srbija ključna zemlja na Zapadnom Blakanu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Vučić je rekao da Srbija najviše očekuje od Nemačke koja "neretko ima čvrst, tvrd i težak stav, ali je pouzdan i siguran partner Srbije na njenom evropskom putu".

Kao prvu obavezu Srbije u približavanju EU, Vučić je naveo "očuvanje mira i stabilnosti u regionu", kao drugu normalizaciju odnosa a Prištinom, a kao treću pogalvlja 23 i 24 - vladavina prava, funkcioisanje pravosudja i sloboda izražavanja.

On je rekao da je Srbija do sada učinila sve za očuvanje mira i stabilnosti u regionu i da će to činiti i ubuduće, kao i da radi na pronalaženju rešenja sa Kosovom.

Dodao je da je to u kratkom vremenskom roku veoma težak zadatak ali da bi Srbija volela da do 2025. završi posao i postane deo EU.

Vučić je rekao da Srbija i Nemačka imaju trgovinsku razmenu od 4,4 milijarde evra, čime je Nemačka najzančajniji trgovinski partner za Srbiju i po pitanju uvoza i po izvozu.

On je rekao da nemačke kompanije zapošljavaju 37.000 radnika u Srbiji i da Srbija želi još više nemačkih investicija.

Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel rekao je da je za članstvo u Evropskoj uniji od središnjeg značaja ispunjavanje evropskih standarda u vladavini prava, nezavisnosti pravosuđa i slobodi štampe.

Gabrijel je na konferenciji za novinare s predsednikom Aleksandrom Vučićem rekao da se Nemačka raduje uspešnom razvoju Srbije tokom vremena dok je Vučić bio premijer i predsednik, ali da treba nastaviti da se radi na reformama što pre.

"Ja lično mislim da ne sme da se čeka do 2025, već sada moramo da počnemo radimo da pokažemo da se isplati krenuti ka EU", rekao je Gabrijel.

On je rekao da je Srbija ključna zemlja na Zapadnom Balkanu, mada "ne može Srbija sama da stabilizuje region, ali je sigurno da bez Srbije nema stabilnosti regiona", rekao je Gabrijel.

Gabrijel je rekao da je je potrebno razviti bolje odnose u regionu, navodeći da je "EU primer kako iz najtežih ratova, čak genocida može nastati prijateljstvo".

"Ova zemlja i susedne zemlje se mogu razviti u blagostanju i da postanu članice EU", rekao je Gabrijel.

XS
SM
MD
LG