Dostupni linkovi

Mihajlović: Slogani o rađanju dece loši, promašena tema


Zorana Mihajlović
Zorana Mihajlović

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović, kritikovala je danas tek objavljene slogane za akciju podsticanja rađanja.

Ocenila je da su članovi komisije Ministarstva kulture i informisanja Srbije koji su birali slogane za akciju podsticanja radjanja, "promašili temu" i da "nisu dovoljno sagledali čitavu sliku problema nataliteta", prenosi Beta.

"Većina izabranih slogana u ovoj akciji jednostavno stavlja obavezu ženama, tačnije imperativ da rađaju decu što, uverena sam, može samo da izazove kontraefekat", rekla je Mihajlović, koja je i članica Vladine komisije za populacionu politiku, saopštio je njen kabinet.

Dodala je da je ona "nekoliko puta upozoravala da niko nema pravo da naređuje ženama da rađaju, niti da krivi žene za stopu nataliteta i da ih doživljava kao nekakve mašine za rađanje".

Ukazala je da su slogani "Dosta reči, nek zakmeči" i "Rađaj, ne odgađaj" uvredljivi za žene, javno ih sramote i pokazuju veliko nerazumevanje uloge žena u Srbiji i u populacionoj politici, kao i neshavatanje razloga zbog kojih u Srbiji treba da se radja više dece što je "isprepletano i sa uslovima u našem zdrastvu, obrazovanju, medijima, ali sa kulturnim životom naše zemlje", rekla je Mihajlović.

Ministarstvo kulture i informisanja izabralo je šest "najboljih slogana" za kampanju promocije mera populacione politike. Prvo mesto dele slogani "Ljubav i beba, prvo što nam treba" i "Rađaj, ne odgađaj", a drugo mesto "Mama - neću sama, tata - hoću brata" i "Dosta reči, nek zakmeči".

Na trećem mestu su slogani "Čuda se ne dešavaju, čuda se rađaju" i "Nek se deca rađaju i lepe stvari događaju".

Liberalno-demokratska partija (LDP) je u utorak saopštila da mere populacione politike u Srbiji ne smeju biti samo "amaterski marketing" kojim Ministarstvo kulture i informisanja "pokušava da naredi ženama šta da rade sa sopstvenim telom".

Nagrada "za besmislene slogane", među kojima se kao "najsramniji ističe prvonagrađeni poklič 'Rađaj, ne odgađaj!' " koji država nagrađuje sa 150.000 dinara, primer su ne samo rasipanja novca, nego i nemanja konkretne strategije i mera za porodičnu i populacionu politiku, smatra LDP.

LDP je ocenila da je to zabrinjavajući zaokret ka restriktivnim merama, svaljivanje krivice i odgovornosti za nizak natalitet isključivo na ženu, žigosanje žena koje se školuju i rade pre zasnivanja porodice ("odgađaju") i da ta kampanja predstavlja suštinsko i nedopustivo mešanje države u najintimnije polje egzistencije žena.

XS
SM
MD
LG