Dostupni linkovi

Moravjecki: Poljaci, Grci i Srbi nisu sarađivali s Hitlerom


Premijer Poljske Mateuš Moravjecki
Premijer Poljske Mateuš Moravjecki

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki ocenio je da je nedopustivo optuživati Poljake za "tuđe ratne zločine", posebno jer su, kako je rekao, Poljaci, zajedno sa Srbima, Grcima i Jevrejima, bili jedini narod u okupiranoj Evropi koji nije sarađivao sa Hitlerovim fašistima.

"Poljska, imajući u vidu svoju istoriju, ne može da bude optuživana za tuđe zločine. Ne mogu se mešati dželati sa žrtvama", kazao je Moravjecki, prenosi Beta.

On je to rekao povodom spora Poljske sa Izraelom i SAD oko novog paragrafa u poljskom Zakonu o Institutu pamćenja naroda kojim se s tri godine zatvora preti za svako pripisivanje poljskoj državi i narodu ratnih zločina ili saučesništva u Holokaustu.

Moravjecki je u intervjuu poljskoj agenciji PAP naglasio da tokom Drugog svetskog rata Poljska kao država, njen pokret otpora i vlada u egzilu u Londonu, nisu sarađivali sa nacistima.

"Nije bilo poljskih logora smrti, nije bilo poljskog Gestapa, nije bilo poljskih gasnih komora. Poljski narod i poljska država nisu saradjivali s nacistima, već je bilo upravo suprotno: zajedno s jevrejskim narodom, Srbima i Grcima, jedini nisu bili kolaboranti Nemačke. Jevreji su najteže pogođeni, ali i Poljaci su pretrpeli nezamislive nepravde", kazao je Moravjecki.

Izmenom Zakona o Institutu pamćenja naroda vladajući konzervativci iz stranke Pravo i Pravda žele da zaštite ugled Poljske i Poljaka pred optužbama da su bili Hitlerovi saučesnici u Holokaustu, zbog zločina pojedinih Poljaka nad Jevrejima i pogroma, čega je bilo i posle rata, 1946. godine, u gradu Kjelce.

Međutim, Izrael, SAD i jevrejske organizacije protumačili su izmenu tog poljskog zakona kao pokušaj da se spreče svedočenja preživelih iz Holokausta da su se, krijući se od nacista, podjednako plašili i suseda Poljaka da ih ne opljačkaju, ne izruče Nemcima ili da ih sami ne ubiju.

Kritičari iz Izraela i SAD kažu i da Poljska pokušava da pretnjama zatvorom stvori veštački mit poljskog naroda da je uvek bio žrtva, a nikad dželat, i a je Jevrejima samo pomagao.

Predsednik Andžej Duda je potpisao zakon, ali ga je odmah uputio Ustavnom sudu da proveri da li izmene guše slobodu govora i pravo novinara, recimo da pišu o tim zločinima nekih Poljaka nad Jevrejima tokom Drugog svetskog rata, i da li je eventualno potrebno da se paragraf o tome precizira.

Vlada i sam premijer Mateuš Moravjecki nastoje da izglade spor sa Izraelom, a pre svega sa SAD, jer je iz Vašingtona stiglo upozorenje da taj spor može negativno da utiče i na savezničke odnose Vašingtona i Varšave. Poljska na SAD na vojnom planu gleda kao na glavnog garanta svoje bezbednosti i stalo joj je do prisustva hiljada američkih vojnika.

"Želeo bih da dogovorimo zajednički stav Izraela i Poljske o tome. Ali, na obe strane mora da postoji želja da se stav izradi i da se poštuju neke elementarne istorijske činjenice. Imajući u vidu istoriju Poljske, ne sme da bude optuživana za tudje zločine", kazao je Moravjecki agenciji PAP.

XS
SM
MD
LG