Dostupni linkovi

SAD: Rusija će pokušati utjecati i na izbore za Kongres


Kongres SAD
Kongres SAD

Čelnici vodećih američkih obavještajnih agencija upozorili su kako Rusija namjerava koristiti cyber-napade, propagandu i druge taktike kako bi pokušala utjecati na predstojeće izbore za Kongres.

Svjedočeći pred senatskim obavještajnim odborom 13. februara, direktori CIA-e, FBI-a, Agencije za nacionalnu sigurnost i još tri agencije su se složili da Moskva nije ograničila napore da utječe na američku politiku od predsjedničkih izbora 2016. godine.

"U cijeloj zajednici nismo vidjeli nikakve dokaze o značajnijim promjenama", izjavio je Dan Coats, direktor nacionalne obavještajne službe.

"Cajber operacije nastavit će se protiv Sjedinjenih Država i naših europskih saveznikai oni će izbore koristiti kao mogućnost za podrivanje demokracije", stoji u izjavi Coatsa.

U izvještaju objavljenom u januaru 2017. godine, američke obavještajne agencije zaključile su kako se Rusija angažirala kako bi utjecala na predsjedničke izbore 2016.

Moskva je u više navrata odbila optužbe.

Tri različite kongresne komisije istražuju predsjedničku kampanju 2'016. ili sumnjive kontakte između ruskih dužnosnika i sadašnjih i prošlih suradnika predsjednika Donalda Trumpa.

Kaznena istraga koju je vodio FBI rezultirala je optužnicama protiv dvojice bivših suradnika predsjednika Trumpa i priznanjem krivice druge dvojice.

Izbori za Kongers održavaju se 6. novembra 2018.

XS
SM
MD
LG