Dostupni linkovi

Pahor: Slovenija podržava pregovore Prištine i Beograda


Borut Pahor u Prištini
Borut Pahor u Prištini

Slovenački predsednik Borut Pahor izjavio je da podržava napore Prištine i Beograda da postepeno reše sva otvorena pitanja putem pregovora u Briselu.

U obraćanju Skupštini Kosova u utorak na svečanoj sednici, Pahor je kazao da je važno da se u potpunosti ispoštuju postignuti sporazumi, da se problemi reše i da se prodube poverenje i saradnja.

Pahor je rekao da podržava Strategiju Evropske unije o proširenju, uključujući i zahteve da zemlje kandidati reše pitanja granica pre ulaska u EU.

"Razumem složenost obaveze sa kojima se Kosovo suočava ali, između ostalog, u pitanju je diplomatsko priznanje vaše zemlje. Kao vaš prijatelj, želim da vam poručim da ne oklevate u rešavanju tog problema", kazao je Pahor, aludirajući na sporni sporazum o granici sa Crnom Gorom.

"Odgovornost EU je da otvori vrata, ali mi smo odgovorni za stvaranje poverenja, dobrih odnosa i međunarodne saradnje", dodao je.

Pahor je dodao da će Kosovo imati podršku Slovenije, te istakao da je uspeh važan za sve zemlje regiona koje moraju da sarađuju radi bolje budućnosti i blagostanja.

Slovenački predsednik je tokom govora rekao i da su Slovenci i kosovski Albanci razumeli i podržali jedni druge tokom napora za postizanjem nezavisnosti Slovenije i Kosova

"Osnivanje naših država je obrazloženo posvećenošću da će naše države biti demokratske, da će se upravljati vladavinom zakona i da će biti fer za sve naše narode", kazao je Pahor na svečanoj sednici Skupštine Kosova.

On je naveo da je odgovornost i Kosova i Slovenije da većinski narod omogući razvoj nacionalnih manjina što bolje moguće.

"U tom smislu, došao sam na Kosovu kao prijatelj kosovskih Albanaca i Srba, i ostalih nacija koje žive na Kosovu", istakao je.

Pahor je na Kosovu stigao u ponedeljak, kada ga je uz državne počasti dočekao predsednik Kosova, Hašim Tači.

XS
SM
MD
LG