Dostupni linkovi

Francuska protiv ponižavanja Britanije zbog Bregzita


Bregzit predviđen za 29. mart 2019.

"Kažnjavanje" ili "ponižavanje" Britanaca u okviru izlaska te zemlje iz Evropske unije bilo "nešto najgore što bi moglo da se desi" i to bi, takođe, moglo da ojača antievropsko raspoloženje godinu dana pre izbora za Evropski parlament, upozorio je portparol francuske vlade, prenosi AFP.

"Kada neka zemlja napusti EU, to je neuspeh za obe strane, i za tu zemlju, u ovom slučaju Veliku Britaniju, ali i za Uniju. Ne treba nikada nikoga kažnjavati ili ponižavati zbog toga", rekao je Benžamen Grivo.

Portparol francuske vlade je govorio nekoliko dana pošto su britanski poslanici izrazili nezadovoljstvo najavom EU da bi mogle biti uvedene kaznene mere, kako bi se izbegla "nelojalna igra" Londona tokom perioda tranzicije posle Bregzita.

U nacrtu teksta EU određene su mere Velikoj Britaniji za period tranzicije posle Bregzita predviđenog 29. marta 2019. u kojem se pominju moguće sankcije kao što su "mehanizmi koje Unija može da pokrene a odnose se na ukidanje nekih olakšica koje London ima u jedinstvenom tržistu".

"Kada neka zemlja napusti EU, to je neuspeh za obe strane, i za tu zemlju, u ovom slučaju Veliku Britaniju, ali i za Uniju. Ne treba nikada nikoga kažnjavati ili ponižavati zbog toga", rekao je Grivo.

XS
SM
MD
LG