Dostupni linkovi

Brisel u martu odlučuje o zagađivačima vazduha


Zagađenje vazduha se smatra odgovornim za više od 400.000 prevremenih smrti godišnje u EU

Evropska komisija saopštila je da će sredinom marta razmatrati slučaj devet zemalja koje se smatraju najgorim po pitanju zagađenja vazduha u Evropskoj uniji i kojima preti izvođenjem pred sud, prenosi Beta.

Komisija zadužena da obezbedi da zemlje članice poštuju zajednička pravila o emisiji štetnih gasova, dala je "poslednju šansu" Nemačkoj, Španiji, Francuskoj, Mađarskoj, Italiji, Češkoj, Rumuniji, Velikoj Britaniji i Slovačkoj, kojima je u petak istekao rok za dostavljanje dodatnih informacija.

Te zemlje redovno prelaze granice emisije gasova, postavljene da zaštite zdravlje Evropljana od čestica PM10 i azot dioksida.

"Sve zainteresovane članice su predale dodatne informacije koje ćemo proučiti. Tu temu ćemo razmatrati sredinom marta", rekao je portparol Komisije.

Uprkos ponovljenim upozorenjima Komisije, navedene zemlje nisu ograničile emisiju u skladu s propisima.

Komisija je odlučila da protiv njih pokrene poslednju fazu procedure, postupak pred Evropskim sudom pravde, "osim ako budu predstavljene dodatne kredibilne, pravovremene i efikasne mere".

Zagađenje vazduha se smatra odgovornim za više od 400.000 prevremenih smrti godišnje u EU, ne računajući tu Evropljane koji su dobili respiratorne i kardiovaskularne bolesti.

XS
SM
MD
LG