Dostupni linkovi

Ne da(vi)mo Beograd blokirala na sat ulaz u deponiju u Vinči


Deponija u Vinči
Deponija u Vinči

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd saopštila je da je danas blokirala na sat vremena ulaz u deponiju u Vinči, kako bi ukazali da privatizacija deponije u Vinči i izgradnja spalionice donose ogromne finansijske obaveze za grad Beograd.

Kako se navodi, poručili su da "se ne mire sa namerama grada da izgradi spalionicu i na taj način enormno zaduži gradski budžet za više od 38 miliona evra godišne u narednih 30 godina".

"Blokadom ulaza i izlaza sa deponije u Vinči želeli smo da pokažemo da nećemo ćutati dok se cene usluga odnošenja otpada četiri puta povećavaju, uništava reciklažna industrija i ugrožava kvalitet vazduha koji dišemo. Spalionica neće proći", navodi se u saopštenju.

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd navodi da je njihov plan za upravljanje otpadom baziran na zaštiti interesa gradjana Beograda.

"Zalažemo se za novi, pravičniji sistem naplate otpada - po količini generisanog otpada, a ne prema kvadratnom metru stambene jedinice", navodi se u saopštenju.

Umesto spaljivanja otpada, navode da će uvesti sistem za sortirano sakupljanje otpada koji će podstaći reciklažu i kompostiranje.

XS
SM
MD
LG