Dostupni linkovi

Opštine u Srbiji za bliži odnos sa srpskim opštinama na Kosovu


Niš, ilustrativna fotografija
Niš, ilustrativna fotografija

Deset opština iz Srbije obavezaće se da pomaže i podržava deset opština na Kosovu u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo, ovako bi u najkraćem mogao da izgleda zaključak okruglog stola održanog u Nišu, u okviru "unutrašnjeg dijaloga" o Kosovu.

Održan je u organizaciji Stalne konferencije gradova i opština, a prisustvovali su ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić. U raspravi su učestvovali predsednici opština i gradonačelnici iz čitave Srbije.

Marko Đurić je naglasio da opštine iz Srbije ne treba da budu mentori već da razvijaju bratski odnos sa sunarodnicima na Kosovu.

"Ne radi se samo o podršci u novcu. Potrebno je da se organizujemo i da individualno pomognemo našim opštinama na svaki način na koji možemo. Nekada je to poseta, nekada ćemo primiti ili naći privrednike koji će stipendirati srpsku decu na Kosovu. Vreme pred nama omogućiće nam da tamo gde je potrebno i novcem podržimo, i mi iz vlade a i opštine koje to mogu", rekao je Đurić.

Branko Ružić je naglasio da u politici prema Kosovu i Metohiji prošlost ne sme da bude limitirajući factor, da treba težiti kompromisima ali da će se Srbija i ubuduće rukovoditi uslovima sadržanim u Briselskom sporazumu. On je podsetio da je sporazum potpisan pre 1760 dana.

"Smatram da sva opravdanja koja zvanična Priština iznosi, o nemogućnosti da se ispuni (Briselski sporazum) jednostavno ne stoje. Ono što govore da imaju kompleksne odnose izmedju svojih političkih partija, kao i neka tumačenja takozvanog Ustavnog suda Kosova, nisu argumentacija koja je nama dovoljna, niti je možemo prihvatiti. Jedino što očekujemo je da, uz asistrenciju EU, Zajednica Srpskih opština bude formirana", izjavio je Đurić.

Predsednica Stalne konferencije opština i gradova Srbije Dušanka Golubović, navela primer Sombora čiji je ona gradonačelnik, kao primer dobre prakse u saradni sa opštinama na Kosovu. Ona je naglasima da nijednu lokalnu samoupravu neće ništa koštati da krene u saradnju sa opštinama na Kosovu i da to pre svega značidobru volju a tek na dugom mestu su sredstva.

O raspodeli “bratskih” opština na Kosovu lokalnim samoupravama u Srbiji, odlučivaće Kancelarija za Kosovo, u saradnji sa stalnim konferencijom gradova i opština.

XS
SM
MD
LG